18.08.2012

African Mango-supplementen zonder African Mango

Als je een afslanksupplement met African Mango hebt gekocht, dan heb je kans dat daar geen flintertje African Mango in zit. Dat kun je afleiden uit een analyse van vijf supplementen, die onderzoekers van het Amerikaanse landbouwministerie binnenkort publiceren in de Journal of Agricultural and Food Chemistry.

African Mango is tamelijk 'hip'. Extracten van de zaden van African Mango bevatten verbindingen die volgens studies een fors gewichtsverlies kunnen veroorzaken.

African Mango-supplementen zonder African Mango
De precieze samenstelling van African Mango is niet bekend, en dus bemachtigden de onderzoekers zaden van de African Mango en analyseerden ze hun samenstelling.

In de zaden van de African Mango zitten andere stoffen dan in de zaden van de reguliere mango, ontdekten de Amerikanen. Reguliere mango bevat verbindingen die zijn gebaseerd op mangiferin en isomangiferin, in African Mango vonden de onderzoekers stoffen die zijn gebaseerd op ellagic acid en mono-, di- en tri-O-methyl-ellagic acid.

Hieronder zie je een total ion chromatogram van de zaden van African Mango. Elk piekje is een verbinding. Hoe hoger de piek, des te hoger de concentratie.


African Mango-supplementen zonder African Mango


African Mango-supplementen zonder African Mango


Vervolgens kochten de onderzoekers vijf afslanksupplementen met African Mango op het web, en analyseerden die in hun laboratorium. Alle supplementen waren van Amerikaanse origine. In China kochten de onderzoekers van een bulkleverancier twee African Mango-extracten die waren bedoeld voor de supplementenindustrie.

In de figuur hieronder zie je een total ion chromatogram in negative mode van de vijf African Mango-afslanksupplementen [Product A, B, C, D en E], de extracten van de bulkleverancier [Product F en G] en het zelfgemaakte African Mango-extract [AM].

Product A bevatte volgens het etiket een extract van de zaden van de African Mango, en verder niks. Maar dat extract zat niet in product A. De onderzoekers ontdekten wel geringe hoeveelheden mangiferin, isomangiferin, galloylated mangiferin en galloylated isomangiferin. Dat zijn stoffen uit de reguliere mango, niet uit de African Mango. Hun concentratie was gering.


Klik voor grotere figuur


De producten B en C bevatten volgens het etiket 200 mg extract uit groene thee en een 4:1-extract van African Mango. De onderzoekers konden echter geen spoortje van African Mango ontdekken. Wel bevatten beide supplementen cafeïne.

In product D zat volgens het label acai, maqui, groene thee, resveratrol, appelazijn, kelp, grapefruit, cafeïne - en African Mango, uiteraard. Weer vonden de onderzoekers geen African Mango, maar wel vrij veel cafeïne. De concentratie van de andere stoffen was niet groot.

Ook in product E schitterde African Mango door afwezigheid. Volgens het etiket bevatte product E behalve African Mango extracten van groene thee, cranberry en frambozen, en daarnaast fibersol, citroenzuur en stevia. Volgens de onderzoekers bevatte product E verwaarloosbare hoeveelheden van de andere extracten, maar wel een forse hoeveelheid cafeïne.

Product F en G waren afkomstig van een Chinese bulkleverancier. Volgens de producent ging het om extracten van African Mango, maar de onderzoekers vonden in de extracten geen verbindingen die ze in de zaden van African Mango hadden aangetroffen, en ook geen bestanddelen van de reguliere mango. Wat er wel in de extracten zit, dat weten de onderzoekers niet.

De onderzoekers sluiten niet uit dat de fabrikanten van de producten B, C, D en E met de Chinese bulkleverancier in zee zijn gegaan. Er zijn aanwijzingen dat het Chinese extract, of een extract dat daar sterk op lijkt, is verwerkt in de supplementen B, C, D en E.

"For African mango based dietary supplements, the labels do not provide accurate information for the consumer", concluderen de onderzoekers. "Proper standardization and quality control of raw materials and the herbal preparations should be carried out."

Bron:
J Agric Food Chem. 2012 Aug 13. [Epub ahead of print].

Meer:
Aziatische afslanksupplementen vaak ramvol sibutramine (17-8-2012)
Wat is er mis met Acai Berry Select? (15-8-2012)
'Natuurlijk' afslankmiddel Fruta Planta: 15.4 mg sibutramine per capsule (1-4-2011)