25.07.2014

Afslanken door bewegen en koolhydraatarm dieet gaan prima samen

Elke dag een paar honderd kcal extra verbranden door meer bewegen. Een uitstekende afslankmethode. De hoeveelheid koolhydraten in je voeding verminderen. Nog een goede afslankmethode. Jammer dat je die twee niet met elkaar kunt combineren - want als je weinig glucose in je bloed hebt kunnen je spieren niet meer goed presteren, en kun je dat bewegen op je dikke buik schrijven. Toch? Voedingswetenschappers van de University of South Australia denken er anders over.

Koolhydraatarm
Nee, een koolhydraatarm dieet is niet het enige zaligmakende afslankdieet, en jazeker, low carb-afvallen gaat uitstekend. Een overzicht van wat deze webstek eerder over koolhydraatarme voeding heeft geschreven vind je hier.

Veel trainers hebben een broertje dood aan koolhydraatarme voedingspatronen. Sporters hebben koolhydraten nodig, zeggen ze. Zonder glucose trainen sporters als een dweil. En dat zeggen die trainers niet omdat ze dom zijn, maar omdat ze tijdens hun opleiding goed hebben opgelet. Het staat nog steeds in leerboeken en cursusmateriaal - en al die passages zijn gebaseerd op gedegen wetenschappelijk onderzoek.

Een minpuntje van die studies is dat ze zonder uitzondering kort duren. In de praktijk heeft een lichaam, dat is gewend aan een koolhydraatrijke voeding, enkele dagen - en soms zelfs enkele weken - nodig om over te stappen op een dieet waarin de energie vooral uit vetten en eiwitten komt.

Opzet
De Australiërs wilden de lange termijneffecten van koolhydraatarme voeding op het prestatievermogen in kaart brengen, en gaven een groep van ongeveer twintig dikke volwassen gedurende een jaar een koolhydraatarm dieet [LC]. Een even grote controlegroep kreeg een koolhydraatrijk dieet [HC]. Zowel het koolhydraatarme als het koolhydraatrijke dieet leverden per dag een paar honderd kcal minder dan de proefpersonen verbrandden.


Afslanken door bewegen en koolhydraatarm dieet gaan prima samen


Lichaamssamenstelling

Na een jaar waren de beide groepen ongeveer evenveel vet kwijtgeraakt. De verschillen tussen de groepen waren niet significant.


Afslanken door bewegen en koolhydraatarm dieet gaan prima samen


Prestatievermogen

De proefpersonen deden tijdens het jaar dat de studie duurde niet extra aan sport. Voordat ze aan hun dieet begonnen en daarna testten de onderzoekers hun fysieke conditie op een treadmill, en bepaalden hun spierkracht. Het gewichtsverlies maakte de proefpersonen in beide groepen een beetje fitter. Beide groepen deden het even goed.


Afslanken door bewegen en koolhydraatarm dieet gaan prima samen


Vetverbranding

De proefpersonen gingen door koolhydraatarme dieet tijdens matig-intensieve inspanning op de treadmill meer vet verbranden. Het koolhydraatrijke dieet had juist een tegenovergesteld effect. Het verschil tussen het effect van het koolhydraatarme en koolhydraatrijke dieet was wel statistisch significant.


Afslanken door bewegen en koolhydraatarm dieet gaan prima samen


Afslanken door bewegen en koolhydraatarm dieet gaan prima samen


De proefpersonen in beide groepen verbrandden evenveel kcals op de treadmill.

Conclusie

"Compared to a high carb diet, long-term consumption of a low carb diet did not impair exercise tolerance or exercise capacity in overweight and obese individuals", concluderen de onderzoekers.

"A low carb diet shifted fuel utilization during submaximal exercise to favor fat oxidation with no effect on rating of perceived exertion. Overall, these data suggest that compared to a high carb diet, prolonged consumption of an low carb weight loss diet should not impact adversely on physical function or the ability to perform exercise."

Bron:
J Am Coll Nutr. 2014;33(4):267-73.

Meer:
Eco-Atkins: het Atkinsdieet, maar dan veganistisch (23-4-2014)
Afvallen met koolhydraatarm dieet kost geen spiermassa en kracht (14-12-2012)
Koolhydraatarm dieet maakt gezond gewicht vasthouden makkelijker (19-7-2012)