27.12.2011

Afslanken gaat beter met veel eiwitten dan met veel vezels

Dikke vrouwen met diabetes die willen afvallen kunnen beter hun dieet opbouwen rond magere eiwitbronnen als magere kwark en kipfilet dan rondom bleekselderij en vezelrijk brood. Dat ontdekten voedingswetenschappers van de University of Otago in Nieuw-Zeeland.

Afslanken met eiwit
Veel wetenschappers vinden eiwitrijke afslankdiëten nog steeds geen knip voor de neus waard, ook al zijn ze nog zo populair en zijn de meeste praktijkervaringen zonder meer positief. Maar misschien draaien die wetenschappers ooit nog wel bij. Misschien komt er een dag dat ze de moed vatten om de stapels studies eens te gaan te lezen naar de effectiviteit van een eiwitrijk afslankdieet, zoals die in hun eigen wetenschappelijke tijdschriften zijn verschenen. Bijvoorbeeld de studie die Nieuw-Zeelandse onderzoekers onlangs publiceerden in Nutrition Journal.

Studie

In dat onderzoek gingen vrouwen van 18-65 jaar met een BMI van 33-35 8 weken op een dieet dat de vrouwen dagelijks 450-950 kcals minder leverde dan ze verbrandden. De onderzoekers wilden dat de vrouwen 0.5 - 1.0 kg per week afvielen.

Van de proefpersonen volgden er 37 een dieet dat aardig in de richting komt van een eiwitdieet. Bijna 30 procent van hun energie kwam uit eiwitten. [HP Diet]

Eiwitsupplementen gebruikten de vrouwen in die groep niet.

Evenveel vrouwen volgden een dieet dat voor ongeveer 20 energieprocent uit eiwitten bestond. In dat dieet lag het accent op vezelrijke koolhydraatbronnen. [HFib Diet] Dat is het afslankdieettype dat de meeste reguliere voedingswetenschappers propageren.


Afslanken gaat beter met eiwitten dan met vezels


Afslanken gaat beter met eiwitten dan met vezels


Afslanken gaat beter met eiwitten dan met vezels


Afslanken gaat beter met eiwitten dan met vezels


Resultaten
Het gematigde eiwitrijke dieet werkte beter dan het vezeldieet. De vrouwen in de HP-diet-groep verloren 1.3 kg meer gewicht, 1.3 kg meer vet en verloren 0.3 kg minder vetvrije massa dan de vrouwen in de andere groep.

Slot
Beide groepen werden volgens bloedonderzoek gezonder. De verwachte stijging van de concentratie triglyceriden in het bloed van de HFib-groep bleef achterwege. "Earlier studies suggesting deleterious effects of high carbohydrate diets relative to high protein diets may have resulted from the nature of carbohydrate and dietary fiber consumed", schrijven de onderzoekers.

Het onderzoek is betaald door zuivelorganisatie Fronterra.

Bron:
Nutr J. 2011 Apr 28;10:40.