03.02.2011

Afslankontbijt: halve gram calcium en 9 microgram vitamine D

Als je tijdens je ontbijt 550 mg calcium en 9 microgram vitamine D binnenkrijgt, dan verbrand je de rest van de dag meer calorieën en eet je minder dan na een ontbijt zonder zulke forse hoeveelheden calcium en vitamine D. Dat schrijven onderzoekers van de Australische Curtin University of Technology binnenkort in Clinical Nutrition. En we zeggen het er maar meteen bij: ze werden betaald door Dairy Australia.

Afslankontbijt: halve gram calcium en 9 microgram vitamine DAfslankontbijt: halve gram calcium en 9 microgram vitamine D
De onderzoekers deden een experiment met 11 proefpersonen van halverwege de vijftig. De ene keer aten die een gewoon ontbijt [LCT], de andere keer een ontbijt met melk met extra calcium en vitamine D [HCT].

Het LCT-ontbijt leverde 250 mg calcium en 0.3 microgram vitamine D, het HCT-ontbijt leverde 540 mg calcium en 9 microgram vitamine D. Voor de rest waren de twee ontbijtmaaltijden identiek.


Afslankontbijt: halve gram calcium en 9 microgram vitamine D


De eerste 8 uur na het ontbijt bepaalden de onderzoekers hoeveel kilocalorieën, vet en koolhydraten de proefpersonen verbrandden. Ze ontdekten dat de aanmaak van warmte na het HCT-ontbijt met extra calcium en vitamine D sterker toenam dan na het LCT-ontbijt. Het HCT-ontbijt remde de verbranding van koolhydraten en stimuleerde de verbranding van vet.


Afslankontbijt: halve gram calcium en 9 microgram vitamine D


Afslankontbijt: halve gram calcium en 9 microgram vitamine D


Afslankontbijt: halve gram calcium en 9 microgram vitamine D


Vier uur na het ontbijt kregen de proefpersonen een lunch. Die was niet opgevoerd met calcium en vitamine D. Na het ontbijt en na de lunch zakte de concentratie noradrenaline in het bloed - maar in de HCT-groep was die daling geringer. In de loop van de dag steeg de concentratie glycerol in het bloed - een merker van vetverbranding - maar in de HCT-groep was die stijging groter.

Adrenaline en noradrenaline vertellen de vetcellen dat ze vetzuren moeten loslaten in de bloedbaan. De organen kunnen die vetzuren dan verbranden.

Het ontbijt met extra calcium en vitamine D zorgde bovendien voor minder eetlust. De proefpersonen aten daardoor gedurende de rest van de dag maar liefst 15 procent minder.

Je moet natuurlijk altijd voorzichtig zijn met gesponsorde studies, en zeker met studies uit de koker van de zuivelindustrie. Maar als het onderzoek klopt, dan zou je met spotgoedkope supplementen van het ontdekte effect kunnen profiteren. Calcium- en vitamine D-supplementen kun je overal voor een habbekrats kopen.

Als je ontbijt met eiwitshakes kun je de calciumsupplementen weglaten. Zeker caseïnepoeders maar ook wheypreparaten bevatten forse hoeveelheden calcium.

Bron:
Clin Nutr. 2011 Jan 26. [Epub ahead of print].

Meer:
Elke dag een gram calcium extra, na een jaar een kilootje minder vet (2-4-2010)
Afvallen gaat sneller met vitamine D (13-6-2009)
Sporters die vitamine D slikken presteren beter (20-4-2009)