06.09.2011

Afvallen maakt dikke mannen mannelijker

Dikke mannen zijn minder mannelijk. Hun vetlagen vervrouwelijken hun hormoonhuishouding en verlagen hun testosteronspiegel. Andersom, als dikke mannen afvallen, stijgt hun testosteronspiegel juist.

Overgewicht en testosteron
Vetcellen maken het enzym aromatase aan. Aromatase zet mannelijke geslachtshormoon testosteron om in het vrouwelijke geslachtshormoon estradiol. Hoe meer vet mannen hebben, des te minder testosteron en des te meer estradiol circuleert er in hun lichaam.

Omdat estradiol de hersenen vertelt dat er veel steroidhormonen circuleren in het bloed, reageren die op de gestegen estradiolspiegel met een verminderde afgifte van de hormonen LH en FSH. Die hormonen stimuleren de testosteron- en zaadproductie in de testes.

Als de afgifte van LH en FSH vermindert, verlaagt de testosteronspiegel dus nog verder en verslechtert bovendien de kwaliteit van het zaad. Sommige studies leggen een verband tussen aan de ene kant overgewicht en aan de andere kant verminderde vruchtbaarheid en seksuele problemen.

Studie
Afvallen maakt dikke mannen mannelijker
De oplossing? Gewoon afvallen, natuurlijk. Maar zeker weten doe je dat pas als het ziet gebeuren in een studie waarin dikke mannen mannelijker worden als ze afvallen. Dus bestudeerden Deense endocrinologen, verbonden aan Aarhus University, 43 mannen van 20-59 jaar met een BMI van meer dan 33.

De mannen volgden een programma waarin ze tijdens 14 weken door dieet en beweging afvielen. Voordat de mannen aan het programma begonnen, bepaalden de onderzoekers hun hormoonspiegels en de kwaliteit van hun zaadcellen.

Resultaten
De tabel hieronder laat zien dat de uitkomsten slechter waren naarmate hun BMI hoger was.


Afvallen maakt dikke mannen mannelijker


Afvallen maakt dikke mannen mannelijker


De onderzoekers herhaalden hun metingen met 27 mannen nadat die het programma hadden afgemaakt. In de tabel hierboven, waar we de statistisch significante effecten hebben gearceerd, zie je dat gewichtsverlies de mannen vruchtbaarder maakte en hun testosteronspiegel verhoogde.

Conclusie
"To conclude on this pilot cohort study, we observed that the altered androgen profile tended to improve following weight loss and that weight loss may potentially lead to improvement in semen quality", besluiten de onderzoekers.

Bron:
Reprod Health. 2011 Aug 17;8:24.

Meer:
Dikke buik neutraliseert DHT 02.12.2010
Dagje ouder? Koude douche beter voor je testosteronspiegel (6-10-2010)
Gezonde slanke man heeft hardere erectie (14-4-2010)