Afvallen met adzuki
Japanse onderzoekers vermoeden dat fenolrijke extracten van de adzukiboon - afkomstig van Vigna angularis - wel eens effectieve afslankmiddelen zouden kunnen zijn. Dat leiden ze af uit dier- en reageerbuisstudies. Wijzelf doen daar nog een schepje bovenop: adzukifenolen hebben misschien een body recompositioning effect.
Adzuki
In Aziatische landen zijn adzukibonen al eeuwenlang een onderdeel van het dieet. Mensen eten ze gekookt, maar omdat ze zoet zijn gebruiken fabrikanten ze ook als grondstof voor gebak. Bij dat productieproces komen de fenolen, waarmee adzukibonen ramvol zitten, als reststroom vrij. Het Japanse Cosmo Foods [www.cosmo-foods.co.jp] ontwikkelde een extract op basis van die fenolen.
Het extract bestaat voor 16 procent uit polyfenolen. De belangrijkste zijn anthocyanidins, protocatechuic acid en quercetine.
In veel studies remmen fenolen overgewicht, en dus vroegen de onderzoekers zich af of adzukifenolen dat ook deden. Gesponsord door de Japanse overheid deden ze een dierstudie, die binnenkort verschijnt in de Journal of the Science of Food and Agriculture.
Studie
De onderzoekers gaven mannelijke ratten gedurende 4 weken gewoon voer of voer met extra vet. De helft van beide groepen kreeg het adzuki-extract door het voer gemengd. De concentratie was 1 gewichtsprocent.
Resultaten
De toevoeging van het adzuki-extract aan het dieet had geen significant effect op het lichaamsgewicht. Toch had adzuki wel degelijk afslankeffecten. In de lever van de dieren zat bijvoorbeeld minder vet, in hun ontlasting juist meer. Dat zie je hieronder. Dat komt waarschijnlijk doordat adzukifenolen de aanmaak van spijsverteringsenzymen door de alvleesklier afremmen, ontdekten de Japanners.
In humane vetcellen in reageerbuizen verminderden de adzukifenolen de hoeveelheid opgeslagen vet [TG]. De aan elkaar geplakte fenolen hadden weinig effect [linksonder], de vrije fenolen wel [rechtsonder].
Zowel de polymere adzukifenolen [linksboven] als de de vrije fenolen [rechtsboven] remmen in de vetcellen de aanmaak van ontstekingseiwitten zoals MCP-1, Interleukine-6 en PAI-1. Het effect op PAI-1 was het sterkste. Je ziet het hierboven. Sommige ontstekingseiwitten remmen de opname en verbranding van voedingsstoffen door spiercellen, en stimuleren juuist de opname van voedingsstoffen door vetcellen. Misschien dat de remming van de ontstekingsfactoren het afslankeffect op de vetcel verklaart.
De ratten die adzukifenolen kregen vielen zoals gezegd niet af. Dat kan natuurlijk betekenen dat het afslankeffect van adzuki geen drol voorstelt. Of zou het komen doordat de ratten door de suppletie niet alleen vet verloren maar ook extra spierweefsel opbouwden?
Vergezocht? Als je de stukjes hieronder hebt gelezen denk je daar misschien anders over...
Bron:
J Sci Food Agric. 2012 Apr 11. doi: 10.1002/jsfa.5680. [Epub ahead of print].
Meer:
Aankomen met kersendieet: meer spiermassa, minder vet (27-10-2011)
Meer spieren en minder vet door anthocyanins uit blauwe bosbessen (22-10-2011)
Hoe visolie bodybuilders kan helpen aan meer spiermassa (24-10-2008)
|