31.01.2011

Afvallen met Alli gaat beter met L-carnitine

Afvallen met het inmiddels verboden afslankmiddel sibutramine gaat beter als je daar elke dag een paar gram L-carnitine bij slikt, schreven we een paar weken geleden. L-Carnitine verbetert ook de werking van het nog steeds legale afslankmedicijn orlistat, de actieve stof in Alli. Dat ontdekten dezelfde Italiaanse onderzoekers die ook het gezamenlijke effect van L-carnitine en sibutramine bestudeerden.

Alli
De Italianen deden een experiment met 227 dikke mensen met diabetes-2. De helft daarvan kreeg een jaar lang elke dag 3 doses van 120 mg orlistat. Orlistat remt de enzymen waarmee de darmen vet opnemen en vermindert dus de opname van calorieën uit de voeding.

De andere helft van de proepfpersonen slikte behalve orlistat ook elke dag 2 gram L-carnitine. De energiecentrales van de cel, de mitochondria, gebruiken L-carnitine om vetzuren te verbranden. Of je meer vetzuren verbrandt als je extra L-carnitine slikt is trouwens nog steeds niet helemaal duidelijk. Maar dat is een ander verhaal.

Na een jaar was de orlistatgroep 9.5 kg kwijtgeraakt. Bij de combinatiegroep was dat 11.3.


Afvallen met Alli gaat beter met L-carnitine


Afvallen met Alli gaat beter met L-carnitine


Ook andere waarden, zoals de insulineresistentiemerkers en merkers voor ontstekingsprocessen, knapten bij de combinatiegroep sneller op dan bij de orlistatgroep.

HbA1c: glycated hemoglobin; FPG: fasting plasma glucose; PPG: post-prandial plasma glucose; FPI: fasting plasma insulin; HOMA-IR: homeostasis model assessment insulin resistance index; Hs-CRP: high sensitivity-C reactive protein.

L-Carnitine had geen bijwerkingen.

Bron:
Endocr J. 2010 Sep 29;57(9):777-86.

Meer:
Afvallen met sibutramine gaat sneller met L-carnitine (18-1-2011)