29.07.2011 | ||||
Dierstudie: afvallen met azijnzuur spaart spiermassa
Ordinaire azijn is een afslanksupplement. Volgens onderzoekers van de Japanse azijnfabrikant Mizkan vallen mensen een beetje af als ze na een maaltijd een glas water drinken waarin ze een beetje azijnzuur hebben opgelost. Met een dierstudie achterhaalden dezelfde onderzoekers hoe dat mogelijk is. Volgens de Japanners is azijn misschien een heuse AMPK-booster.
De low dose-groep kreeg per kg lichaamsgewicht dagelijks 0.03 g azijnzuur, de high-dose-groep 0.15 g. Beide doses verminderden de snelheid waarmee de dieren dikker werden. Het anti-obese effect van azijnzuur was statistisch significant.
Toen de onderzoekers na 6 weken de lichaamssamenstelling van de muizen bepaalden zagen ze dat hun spiermassa niet was verminderd. De verminderde gewichtstoename was uitsluitend veroorzaakt doordat de vetmassa was afgenomen. Dat is interessant. Een humane studie van dezelfde onderzoekers suggereerde trouwens iets anders.
In de lever van de muizen was de aanmaak van verbindingen toegenomen die betrokken zijn bij de vetverbranding, zoals peroxisome-proliferator-activated receptor alpha [PPARalpha], acetyl-CoA oxidase [ACO], carnitine palmitoyl transferase-1 [CPT-1] en uncoupling protein-2 [UCP-2].
CPT-1 loodst vetzuren de mitochondria in, waar ze worden omgezet in energie. ACO is betrokken bij de omzetting van vet in energie. UCP-2 is een schakelmolecuul dat de stofwisseling van de cel een tandje hoger zet en de cel meer warmte laat aanmaken.
PPAR-alpha is een sensor waarmee cellen vetzuren 'waarnemen'. 'Zien' levercellen meer vetzuren, dan verbranden ze er meer. Het sleutelmolecuul dat PPAR-alpha aanschakelt is AMPK. De Japanners vermoeden dan ook dat suppletie met azijnzuur [structuurformule hiernaast] AMPK activeert. AMPK wordt actief door lichaamsbeweging.
De Japanners gaan door met hun onderzoek, schrijven ze. "We intend to perform further clinical studies to confirm fat pad reduction and energy consumption enhancement by vinegar intake. Moreover, we will investigate the effect of AcOH on fatty oxidative activation in other organs, particularly skeletal muscles."
Als je de doses die de Japanners gebruikten omrekent naar mensen, dan kom je op 300-1500 mg azijnzuur per dag. Als je appelazijnsupplementen gebruikt, dan zijn dat ongeveer 1-3 capsules. Visvetzuren zijn trouwens uitstekende PPAR-agonisten. Misschien werkt azijnzuur nog beter als je ook visolie slikt.
Bron:
Meer:
|