27.08.2012

Afslanken met HMB: vet verliezen met vliegende start

Afslanken vraagt niet alleen onaangenaam veel discipline, maar gaat ook hinderlijk langzaam. Het kan dagen duren voordat je dat je lichaam zichtbaar reageert op dat dieet, dat toch zoveel moeite en zelfbeheersing kost. Daar is iets te doen, schrijven Taiwanese bewegingswetenschappers in de Journal of Exercise Science and Fitness. Volgens hen kun je al in de eerste dagen van je afslankdieet flink veel vet verliezen als je HMB slikt.

Studie

HMB
De Taiwanezen experimenteerden gedurende 3 dagen met 8 vrouwelijke beoefenaars van judo. Alle vrouwen deden aan wedstrijden op nationaal en internationaal niveau. Ze gebruikten geen eiwitsupplementen.

De onderzoekers zetten de vrouwen op een dieet waarvan je mag verwachten dat de vrouwen gewicht verloren, maar geen kracht en conditie inleverden. Per kg lichaamsgewicht consumeerden de vrouwen 20 kcal per dag. Dagelijks aten de vrouwen per kg lichaamsgewicht 3.6 gr koolhydraten, 1.33 gr eiwitten en 0.03 gr vet. Ze slikten bovendien een multivitamine.

De helft van de vrouwen slikte daarnaast dagelijks 3 gr HMB. Bij ontbijt, lunch en avondeten namen de vrouwen 1 gr. De andere helft van de vrouwen slikte een placebo.

Resultaten
Ondanks de korte duur van de studie had de suppletie effect. In de HMB-groep zakte het vetpercentage van 20.23 procent naar 19.38 procent. Als je op basis van de gegevens in de onderste tabel een beetje gaat rekenen, dan lijkt het erop dat vrouwen in de HMB-groep gemiddeld zo'n zevenhonderd gram vet verloren. Die rekensom is niet helemaal conform de regels, maar goed. Het geeft je wel een indruk...


Afvallen met HMB: vet verliezen met vliegende start


Afvallen met HMB: vet verliezen met vliegende start


Conclusie
"This preliminary study suggests that HMB supplementation during a 3-day energy restriction period may increase fat loss but have no effect on lean body mass or exercise performance", schrijven de Koreanen. "Further research is warranted with longer periods of HMB supplementation and on its mechanism."

Bron:
J Exerc Sci Fit. 2010;8(1):503.

Meer:
Creatine plus HMB (5-8-2012)
HMB vermindert spierafbraak bij duursport (2-8-2012)
HMB heeft vitamine D nodig (8-5-2012)