08.09.2011

Afvallen met langzame koolhydraten spaart spiermassa

Ook als je gewicht wilt verliezen loont het de moeite als je met voorrang snel opneembare koolhydraten zoals die in frisdrank, snoepgoed en witbrood uit je dieet knikkert - zodat je alleen de langzaam opneembare koolhydraten overhoudt. In 2007 publiceerden voedingswetenschappers van Tufts University een studie waarin zo'n dieet de spiermassa spaart.

Studie
Het dieettype dat de onderzoekers bestudeerden was een dieet met een geringe glycemic load. Dat betekent dat de proefpersonen in de experimentele groep [LG] niet alleen alleen uitsluitend langzame koolhydraten aten, maar er ook moesten letten dat ze niet teveel koolhydraten binnenkregen. Hun energie kwam voor 30 procent uit eiwit, voor 30 procent uit vet en voor 40 procent uit - langzame - koolhydraten.

De proefpersonen in de controlegroep [HG] kregen een dieet dat voor 20 energieprocent uit eiwitten bestond, voor 20 procent uit vet en voor zestig procent uit langzame en snelle koolhydraten.

De proefpersonen waren met een BMI van gemiddeld 35 te dik. Ze waren zelfs obees. Ze gingen een jaar op dieet dat ze dagelijks 30 procent minder kcals leverde dan ze verbrandden. Niet iedereen kon zich even goed aan dat dieet houden.

Resultaten

De onderzoekers konden geen effect ontdekken van het dieet op de verbranding. Beide dieettypes werkten even goed. Maar toen de onderzoekers de gegevens van een paar kennelijke dieetfraudeurs - die minder dan 5 procent van hun lichaamsgewicht waren kwijtgeraakt - uit hun studie wegschrapten, zagen ze ineens dat de proefpersonen in LG-groep beter waren afgevallen: ze hadden meer vet en minder spiermassa verloren dan de proefpersonen in de HG-groep.


Afvallen met langzame koolhydraten spaart spiermassa
Afvallen met langzame koolhydraten spaart spiermassa


Slot
Een paar dagen geleden schreven we over een dierstudie waarin muizen gespierder werden als ze low glyc-voer kregen. In die studie bewogen de dieren spontaan meer. De onderzoekers vermoedden dat de dieren daardoor meer spieren opbouwden.

Bron:
Open Nutr J. 2007 Apr 1;85(4):1023-1030.

Meer:
Dierstudie: langzame koolhydraten maken gespierder en actiever (27-8-2011)
Maak je koolhydraten langzamer, en word slanker en gespierder (25-8-2011)