03.09.2012

Alpha-ketozuren geven sporters meer energie

Alpha-ketozuren zijn tussenproducten die ontstaan als cellen aminozuren omzetten in energie. Als je die tussenproducten als supplement aan sporters geeft, dan houden ze het trainen makkelijker vol en presteren ze beter, ontdekten sportwetenschappers van de University of Ulm in Duitsland. Vooral alpha-ketoglutarate [structuurformule hiernaast] werkt goed.

Alpha-Ketoglutarate
Naarmate het lichaam meer aminozuren verbrandt hebben de spieren niet alleen minder bouwstoffen tot hun beschikking, maar neemt ook de hoeveelheid ammonia in het bloed toe. Dat werkt vermoeidheid in de hand. Sporters kunnen dat afremmen door koolhydraatsuppletie, maar koolhydraten zijn niet zo verschrikkelijk gezond en ontpoppen zich in de praktijk vaak als dikmakers. Dus zoeken bewegingswetenschappers alternatieven.

Alpha-ketozuren zouden zo'n alternatief kunnen zijn. Toediening van alpha-ketozuren kan de ammoniaconcentratie in het bloed verlagen. Enzymen plakken ammonia aan alpha-ketozuren, en veranderen die daarmee in aminozuren. Alpha-Ketoglutarate verandert dan bijvoorbeeld in glutamaat. Zo sla je dus twee vliegen in één klap. Je geeft de spieren meer aminozuren en je vermindert de vermoeidheid.

Een mooie theorie. Maar klopt hij ook? Dat wilden de Duitsers uitzoeken.

De onderzoekers lieten een groep gezonde, maar niet-sportieve mannelijke twintigers 4 weken trainen. Vijf dagen per week moesten ze een half uurtje hardlopen, en daarna 3 sprints maken.

De onderzoekers verdeelden hun proefpersonen over 3 groepen. De ene kreeg een placebo, de tweede alpha-ketoglutarate en de derde keto-BCAA's. De proefpersonen moesten hun supplementen innemen rond hun training - in het tijdvak van 2 uur voor en 2 uur na hun workout. De supplementen waren in sachets verpakte granules, die de proefpersonen moesten oplossen in water. De grondstoffen waren afkomstig van het Franse Evonik Rexim.

De mannen in de alpha-ketoglutarate-groep slikten elke dag per kg lichaamsgewicht 0.2 gr alpha-ketoglutarate [AKG]. Als je het precies wilt weten: ze slikten 127 mg alpha-ketoglutarate/kg/dag in natriumgebonden vorm en 73 mg/kg/dag in calciumgebonden vorm. Het calcium en het natrium meegerekend slikten de mannen dagelijks 0.24 gr supplement/kg.

De mannen in de andere experimentele groep slikten per kg lichaamsgewicht per dag 0.2 gr keto-BCAA's [BCKA]. Daarvan bestond 47 procent uit alpha-keto-isocaproate [zeg maar: de keto-analoog van leucine, die in het lichaam verder kan worden omgezet in HMB], 30 procent uit alpha-keto-isovalerate [de keto-analoog van valine] en 23 procent uit alpha-keto-methylvalerate [de keto-analoog van isoleucine]. De eerstgenoemde verbinding was natriumgebonden, andere twee waren calciumgebonden. Reken je het natrium en calcium mee, dan slikten de mannen 0.23 gr supplement/kg/dag.

De mannen in de suppletiegroepen misten minder trainingen. Zeker in de vierde week van het experiment was de totale trainingstijd van de proefpersonen fors hoger, zie je hieronder. De proefpersonen in de suppletiegroepen vonden de training kennelijk minder zwaar en vermoeiend, en konden het sporten dus makkelijker volhouden.


Alpha-ketozuren geven sporters meer energie


Voor de trainingsperiode, pal daarna en nog eens een week later [after recovery] bepaalden de onderzoekers op een Isokinetic Biodex Dynamometer - een soort leg-extensionmachine - hoeveel kracht [torque] en [power] de proefpersonen met hun beenspieren konden ontwikkelen. De suppletiegroepen presteerden beter dan de controlegroep, zie je hierboven.

De p was kleiner bij de AKG-groep dan bij de BCKA-groep. Dat betekent dat de AKG-groep dus net iets overtuigender reageerde dan de BCKA-groep.

De supplementen hadden geen effect op de toename van de maximale zuurstofopname.

"Nutritional supplementation with alpha-keto acids in healthy, untrained subjects significantly improved exercise tolerance, training effects, and stress-recovery state", concluderen de onderzoekers. Ze hopen dat supplementen met alpha-ketozuren beginnende sporters die het trainen nog maar met kunnen opbrengen stimuleren om door te gaan met sporten, en niet af te haken.

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2012 Aug 2;9(1):37. [Epub ahead of print].