14.03.2015

Alpha-naphthoflavone in supplementen is synthetisch

Er klopt iets niet met de testosteronverhogende bodybuildingsupplementen die alpha-naphthoflavone bevatten. Volgens de makers van die producten is alpha-naphthoflavone een verbinding die voorkomt in Passiflora incarnata, in de vorm van een benzoflavone moiety [BZF-moiety] of, nog mooier, een tri-substituted derivative of alpha-naphthoflavone. Klinkt geweldig, maar toch vrezen wij dat de alpha-naphthoflavone in testosteronboosters net zo synthetisch is als DMAA, DMBA of al die andere designerdrugs die zijn opgedoken in sportsupplementen.

Passiflora incarnata
Passiflora incarnata
In 2003 rapporteerden de Indiase onderzoeker Kamaldeep Dhawan dat hij in Passiflora incarnata een interessante stof had gevonden. [Addict Biol. 2003 Dec;8(4):379-86.] "A tri-substituted derivative of alpha-naphthoflavone (7,8-benzoflavone), a well-known aromatase-enzyme inhibitor", beschreef Dhawan de verbinding. De stof zou volgens hem "the metabolic degradation of testosterone" verhinderen en de "blood-testosterone levels in the body" verhogen.

De precieze formule van de "BZF moiety" verklapte Dhawan niet, omdat hij overwoog patent aan te vragen.

Dwahan bestudeerde in diermodellen de effecten van Passiflora incarnata-extracten op verslaving. Hij ontdekte dat die extracten drugsontwenning vergemakkelijken, en dat ze sommige negatieve gezondheidseffecten van drugsgebruik verzachten. [Pubmed] In 2002 publiceerde hij bijvoorbeeld een studie waarin Passiflora incarnata de afname van seksueel gedrag door frequente toediening van alcohol en nicotine voorkomt. [Life Sci. 2002 Nov 15;71(26):3059-69.]

Alpha-naphthoflavone
Inmiddels heeft de supplementenindustrie Dwahans onderzoek ontdekt. Hoewel je daarin niet kunt vinden wat voor stof die BZF-moiety precies is, hebben supplementenbedrijven tientallen testosteronverhogers in de markt gezet die per dagdosering tientallen milligrammen "natuurlijk" alpha-naphthoflavone uit Passiflora incarnata moeten bevatten.Voor zover we dat hebben kunnen achterhalen bevat Res100 Liquid van Wicked Supplements de hoogste dosis alpha-naphthoflavone. De aanbevolen dagelijkse dosering levert 200 milligram Passiflora incarnata-extract - goed voor 100 mg alpha-naphthoflavone, aldus de fabrikant.


Alpha-naphthoflavone in supplementen is synthetisch Alpha-naphthoflavone in supplementen is synthetischPraktisch niet aanwezig
Volgens Dhawan haalde hij uit een kilo Passiflora incarnata 1328 milligram BZF-moiety. In 2010 publiceerden Oostenrijkse onderzoekers een studie waarin ze in Dwahans voetsporen traden. [Planta Med. 2010 May;76(7):662-4.] Maar toen de Oostenrijkers probeerden om BZF-moiety uit Passiflora incarnata te halen, moesten ze constateren dat de hoeveelheid BZF-moiety in de plant praktisch gelijk was aan nul.


Alpha-naphthoflavone in supplementen is synthetischSlot
Wij houden het er op dat de alpha-naphthoflavone in bodybuildingsupplementen synthetisch is. Het is de zoveelste stof die niet in supplementen thuishoort, maar die slimme biochemici met weinig scrupules er wel in stoppen.

Bron:
Planta Med. 2010 May;76(7):662-4.

Meer:
Alpha-naphthoflavone in bodybuilding-supplementen (8-3-2015)