24.11.2012

Dit gebeurt er als je NO-Shotgun combineert met NO-Synthesize

Dit gebeurt er als je NO-Shotgun combineert met NO-Synthesize

Bodybuilders gaan een beetje sneller vooruit als ze voor hun workout een schep NO-Shotgun gebruiken, en daarna nog een schep NO-Synthesize, dan als ze tijdens hun workout helemaal geen sportsupplementen nemen. Dat schrijven bewegingswetenschappers van Florida State University in de Journal of the International Society of Sports Nutrition. Of de combinatie van de twee producten beter werkt dan ordinaire whey, dat kun je niet uit het onderzoek afleiden.

Multi-ingredient performance supplements zijn populair in de sportvoeding. Het zijn meestal poeders, die je moet aanleggen met een vloeistof, en die een mengsel van whey en prestatieverbeterende verbindingen als creatine, bèta-alanine, cafeïne, BCAA's of NO-donoren bevatten. Elk zichzelf respecterend supplementenbedrijf heeft er wel eentje, en niet zelden hebben ze er zelfs meerdere.

Dat laatste geldt ook voor de sponsor van het onderzoek waarover dit stukje gaat: Vital Pharmaceuticals, [www.vpxsports.com] de producent van NO-Shotgun en NO-Synthesize.

Je ziet de samenstelling van NO-Shotgun hieronder, voor zover de producent die tenminste prijsgeeft. Je kunt moeilijk zeggen wat nu precies de belangrijkste bestanddelen zijn. Daarvoor is de informatie niet specifiek genoeg.


Dit gebeurt er als je NO-Shotgun combineert met NO-Synthesize


Hetzelfde geldt voor NO-Synthesize, waarvan je de samenstelling hieronder ziet. Beide producten lijken op elkaar. Een verschil is dat NO-Synthesize meer whey en meer BCAA's bevat. NO-Synthesize is meer een post-workoutsupplement, NO-Shotgun meer een pre-workoutproduct.


Dit gebeurt er als je NO-Shotgun combineert met NO-Synthesize


De onderzoekers gaven een dozijn studenten, die gemiddeld al vijf jaar trainden met gewichten, voor hun workout een schep met 21 gr NO-Shotgun, en daarna een schep met 21 gr NO-Synthesize. Een even grote controlegroep studenten kreeg een placebo dat evenveel kcals bevatte, maar bestond uit het koolhydraat maltodextrine. De studenten volgden allemaal hetzelfde trainingsschema.

De suppletie had geen grote effecten op de concentratie van anabole hormonen, ontdekten de onderzoekers. Bij zowel de suppletiegroep [MIPS] als de controlegroep [PLA] steeg de maximaalkracht. De 1RM bij de leg-press en de bench-press nam bij beide groepen in gelijke mate toe.


Dit gebeurt er als je NO-Shotgun combineert met NO-Synthesize


Dit gebeurt er als je NO-Shotgun combineert met NO-Synthesize


Beide groepen verloren evenveel vetmassa, en beide groepen wonnen vetvrije massa. Je ziet hierboven dat de suppletiegroep het op dat punt beter deed dan de placebogroep.

"Continued investigation of these or similar products is warranted as questions about the influence of performance supplements on volitional training volume should be answered", schrijven de onderzoekers in het concluderende alinea's. "Additionally, future research should investigate multi-ingredient performance supplements use in populations that include both women and older populations and incorporate exercise modalities that extend beyond traditional resistance training."Die onderzoeksvragen zijn natuurlijk interessant, maar wij breken ons hoofd over een andere: in hoeverre werken al die tamelijk prijzige multi-ingredient performance supplements beter dan een ordinaire eiwitshake? Of een eiwitshake waaraan je desnoods zelf wat creatine of BCAA's toevoegt?

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2012 Nov 15;9(1):49. [Epub ahead of print].

Meer:
NO-Shotgun werkt, zegt studie (19-2-2010)