29.04.2015

Als vrouwen (65+) gaan kuren met oxandrolone...

Vrouwen die de 65 zijn gepasseerd verliezen jaarlijks nog sneller spiermassa dan mannen, en kunnen daardoor steeds meer moeite krijgen met alledaagse activiteiten zoals het opstaan uit stoelen, traplopen en boodschappen doen. Bewegingswetenschappers van de University of Sydney onderzochten of ze daaraan door krachttraining en toediening van het anabole steroid oxandrolone iets konden doen. Ze ontdekten dat door oxandrolone krachttraining resulteert in meer spiermassa, maar niet in meer spierkracht.

Studie
Oxandrolone
De Australiërs experimenteerden met 29 vrouwen van 65-90 jaar. Ze woonden zelfstandig, maar leden aan sarcopenie: het verliezen van spiermassa door veroudering. Het experiment nam 12 weken in beslag.

De onderzoekers lieten alle vrouwen drie keer per week krachttrainen. Elke sessie duurde drie kwartier. De vrouwen maakten van de leg-press, de leg-extension, de leg-curl, de triceps-pushdown, de calf-raise en de chest-press 3 sets van 8 reps. De belasting was 80 procent van het gewicht waarmee de vrouwen nog net 1 rep konden maken.

De helft van de vrouwen slikte een placebo. De andere helft slikte dagelijks 10 mg oxandrolone.

Resultaten
De vrouwen in de placebogroep wonnen slechts een krappe halve kilo aan vetvrije massa. De vrouwen die oxandrolone gebruikten wonnen bijna 3 kilo.


Als vrouwen (65+) gaan kuren met oxandrolone...


Als vrouwen (65+) gaan kuren met oxandrolone...De vrouwen in de placebogroep wonnen een halve kilo lichaamsvet, terwijl de vrouwen in de oxandrolone-groep een kilo vet verloren.

Hoewel oxandrolone de lichaamssamenstelling verbeterde, wonnen de vrouwen in beide groepen evenveel spierkracht. De tabellen hieronder vertellen hoeveel peak power de vrouwen voor en na de 12 weken konden ontwikkelen bij de chest-press en de leg-press.


Als vrouwen (65+) gaan kuren met oxandrolone...


Als vrouwen (65+) gaan kuren met oxandrolone...In tests waarin de vrouwen moesten opstaan uit een stoel, of een afstand moesten wandelen, presteerden beide groepen na de 12 weken even goed.

Conclusie
In deze studie hadden de vrouwen in hun dagelijks functioneren dus weinig aan oxandrolone. Daar staat tegenover dat het anabole steroid, ondanks de lage dosering, bijwerkingen had. De HDL-spiegel van de vrouwen zakte met 35 procent, en de concentratie van het leverenzym ALT in hun bloed steeg met 63 procent.

Bij de vrouwen die krachttrainden zonder farmacologische ondersteuning veranderden de cholesterolhuishouding en de concentratie leverenzymen niet.

Misschien maar niet doen, oxandrolone aan oudere vrouwen geven...

Bronnen:
Med Sci Sports Exerc. 2015 Apr 18. [Epub ahead of print].

Meer:
Versterkt een paar honderd milligram cafeïne de anabole werking van oxandrolone? (22-10-2013)
Deze oxandrolone van Biotech Pharmaceuticals is nep (8-4-2013)
De onbekende familieleden van oxandrolone (6-7-2011)