09.03.2013

Amandelen leveren minder calorieën dan je denkt

Amandelen leveren minder calorieen dan je denkt
Al een paar keer zijn voedingswetenschappers op iets gestuit wat wij 'het amandelmysterie' hebben genoemd: mensen die meer amandelen gaan eten worden niet dikker. Da's raar. Een handje amandelen zijn al goed voor ruim honderdvijftig kilocalorieën. Onderzoekers van het Amerikaanse landbouwministerie hebben het raadsel opgelost.

We schreven een paar dagen geleden over journalistiek en wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat de voedingsindustrie te bescheiden is met de vermelding van het aantal calorieën in levensmiddelen. Een paar maanden geleden publiceerden onderzoekers van het Amerikaanse landbouwministerie een studie waaruit blijkt dat met amandelen eigenlijk het tegenovergestelde aan de hand is. Je neemt lang niet alle calorieën in amandelen op.

Studie

Amandelen leveren minder calorieen dan je denkt
De onderzoekers gaven 18 proefpersonen eerst 18 dagen een standaarddieet, vervolgens 18 dagen een dieet dat was opgevoerd met 42 gr amandelen per dag en tenslotte nog eens 18 dagen een dieet met 84 gr amandelen.

Resultaten
Tijdens het experiment bepaalden de onderzoekers de samenstelling van de ontlasting van de proefpersonen. De eerste tabel hieronder vertelt je dat de suppletie met amandelen het aantal grammen vet en koolhydraten in de ontlasting liet toenemen. De tabel is versimpeld. Klik er op, en je ziet een volledige versie.

Je neemt dus lang niet alle energie in amandelen op. Dat vertelt de tweede tabel. Ook die is versimpeld. Klik er op voor een volledige versie.

Het effect is behoorlijk sterk. Je neemt volgens de berekeningen van de Amerikanen slechts 68 procent op van de energie die volgens de tabellen in amandelen aanwezig is.


Amandelen leveren minder calorieen dan je denkt


Amandelen leveren minder calorieen dan je denkt


De onderzoekers gaven hun proefpersonen hele amandelen. Hun onderzoek zegt dus niks over gemalen amandelen. De opname van de energie uit gemalen amandelen is waarschijnlijk fors hoger. Het onderzoek is trouwens betaald door The Almond Board of California. [almondboard.com]

Conclusie
"When an 84-g serving of almonds was incorporated into the diet daily, the energy digestibility of the diet as a whole decreased by 5 percent", schrijven de onderzoekers. "Therefore, for individuals with energy intakes between 2000 and 3000 kcal/day, incorporation of 84 g almonds into the diet daily in exchange for highly digestible foods would result in a reduction of available energy of 100Ė150 kcal/day."

De onderzoekers hebben een soortgelijk experiment uitgevoerd met pistachenoten. [Br J Nutr. 2012 Jan;107(1):120-5.] De uitkomsten daarvan zijn minder leuk voor afslankers die van noten houden. De proefpersonen namen 95 procent van de energie in pistachenoten op.

Bron:
Am J Clin Nutr. 2012 Aug;96(2):296-301.

Meer:
Raar maar waar: amandelen zijn caloriebommetjes, maar maken niet dik (5-9-2007)