20.10.2013 | |||||||
Amfetamine-analoog in pre-workout-supplement Craze (2)
Een paar dagen geleden brachten RIVM en Harvard Medical School gezamenlijk een persbericht uit, dat vertelde dat het Amerikaanse NSF International ook in Detonate N,alpha-di-ethylphenylethylamine had gevonden. [PRWEB October 14, 2013.]
In het persbericht vertelden de onderzoekers dat ze de stimulerende werking van N,alpha-di-ethylphenylethylamine ergens tussen die van efedrine en metamfetamine inschatten.
Pieter Cohen van Harvard, auteur en co-auteur van één van de studies die de aanwezigheid van N,alpha-di-ethylphenylethylamine in Craze aantoonde, vertelde in een interview met USA Today [USA Today October 14, 2013.] dat hij zich zorgen maakte over de gezondheid van de gebruikers van Craze en Detonate. "It has never been studied in the human body", waarschuwde Cohen. "Yes, it might make you feel better or have you more pumped up in your workout, but the risks you might be putting your body under of heart attack and stroke are completely unknown."
In Amerika, het thuisland van Gaspari Nutrition en Driven Sports, is ondertussen - excusez le mot - de pleures uitgebroken nadat duidelijk werd dat er amfetamines in main stream-supplementen zitten. Vrijwel onmiddellijk nadat de massamedia gingen berichten over de resultaten van de Amerikaans-Nederland-Koreaanse studies, stopten eBay [USA Today September 27, 2013.], Bodybuilding.com [USA Today September 27, 2013.], Wal-Mart [USA Today September 27, 2013.] en de supplementen-retail-keten GNC de verkoop van Craze. Craze-producent Driven Sports maakte onlangs bekend dat het de productie van Craze zou staken. [USA Today October 16, 2013.]
USA Today, het eerste massamedium dat over N,alpha-di-ethylphenylethylamine was gaan berichten, nam al snel de ontwerper van Craze onder de loupe. Dat is Matt Cahill, de CEO van Driven Sports, en bij de vaste lezers van dit webmagazijn niet geheel onbekend. [USA Today September 27, 2013.] USA Today lichtte het doopceel van Cahill, en ontdekte dat Cahill in de eerste jaren van de twintigste eeuw betrokken was geweest bij het in 2002 opgerolde Designerlabs.
Leta Hole stierf op een uiterst ellendige manier. Haar vader vertelde USA Today dat zijn dochter haar organen beschikbaar had gesteld voor donatie, maar dat de artsen ze niet meer konden gebruiken. De ravage die DNP had aangericht was te groot geweest.
Een paar jaar later introduceerde Cahill het anabole designersteroid methasterone. Cahill spoorde in opdracht van Designer Supplements methasterone op in de chemische literatuur, en vond een chemieproducent die het kon produceren.
USA Today sprak met de basketballspeler Jareem Gunter, die door methasterone leverschade opliep, en een rechtszaak tegen de producent van Superdrol aanspande. Die zaak is geschikt nadat de producent een onbekende schadevergoeding aan Gunter betaalde.
Methasterone was nooit getest op mensen. In een verhoor uit 2008, waarvan je op de webstek van USA Today beelden kunt zien, vertelde Cahill dat hij daarvan op de hoogte was. [USA Today September 27, 2013.]
Cahill ligt op dit moment ook in de clinch met de FDA over het eveneens door hem bedachte supplement Rebound-XT. [Case Cr 12-00-62-0; USA versus Cahill.]
De actieve stof in Rebound-XT is 1,4,6-androstatriene-3,17-dione, dat je misschien beter kent als ATD. 1,4,6-Androstatriene-3,17-Dione is een aromatase-remmer die volgens makers van designersupplementen het hormonaal herstel na een anabolenkuur versnelt. Klinkt plausibel, maar in dierstudies zie je daar niet veel van terug.
De FDA vindt dat 1,4,6-androstatriene-3,17-dione een stof is die niet in supplementen thuishoort. Vandaar dat het een rechtszaak tegen Cahill heeft aangespannen.
Cahill zal er niet van wakker liggen. Hij heeft grotere problemen. Het gedoe rond Craze zou hem wel eens de kop kunnen gaan kosten.
En niet alleen Cahill. De Craze-affaire zou voor de hele supplementenindustrie wel eens een heel erg lang, en een heel erg vervelend staartje kunnen hebben.
Bron: Meer:
|