20.10.2013 | |||||||
Amfetamine-analoog in pre-workout-supplement Craze (1)
De val van Craze is ingeluid door onderzoek in laboratoria van Harvard Medical School, de Amerikaanse FDA, het Nederlandse RIVM en de Zuid-Koreaanse National Forensic Service. De resultaten van dat onderzoek zijn verschenen in twee publicaties. [Forensic Toxicol. 2013, DOI: 10.1007/ s11419-013-0205-6.] [Drug Testing and Analysis. Article first published online: 14 Oct 2013. DOI: 10.1002/dta.1578.]
Omdat betrapte sporters vertelden dat ze het pre-workout-supplement Craze hadden gebruikt, kochten onderzoekers een paar potten Craze, en analyseerden de inhoud in het lab.
Op het label van Craze staat dat het product enkele analogen van beta-phenylethylamine bevatte. Beta-Phenylethylamine structuurformule hieronder] is een onschuldige stimulerende stof die van nature in chocolade en andere voedingsmiddelen voorkomt, en die je dus in supplementen kunt tegenkomen. Dat geldt ook voor sommige analogen van beta-phenylethylamine. Maar op het label van Craze vermeldt ook N,N-diethyl-phenylethylamine. En toen ging er een lampje bij de onderzoekers branden.
Beta-Phenylethylamine is niet erg actief. Plak je er een methylgroep op de juiste plaats aan vast, dan verhoog je de activiteit. De nieuwe methylgroep beschermt de nieuwe stof tegen enzymen. Je hebt dan trouwens het onschuldige beta-phenylethylamine omgetoverd in de harddrug amfetamine. Plak je niet 1 maar 2 methylgroepen vast aan beta-phenylethylamine, dan krijg je het nog sterkere - en nog gevaarlijkere - metamfetamine. Ook een harddrug.
De stof in Craze zou misschien een analoog kunnen zijn van metamfetamine, dachten de onderzoekers. Eentje die onstaat als je niet 2 methylgroepen, maar 2 ethylgroepen vastplakt aan beta-phenylethylamine. N,Alpha-Di-Ethylphenylethylamine, heet die stof. En die verbinding hebben de onderzoekers dus in Craze gevonden.
N,Alpha-Di-Ethylphenylethylamine is in 1988 gepatenteerd door Knoll Pharmaceuticals. [WIPO Publication No. WO88/02254.] Knoll overwoog N,alpha-di-ethylphenylethylamine op de markt te brengen als een stimulantium dat ook pijngevoelens afremt, maar heeft dat uiteindelijk niet gedaan. Waarschijnlijk realiseerde Knoll zich dat N,alpha-di-ethylphenylethylamine na introductie in no-time het stempel van harddrug zou krijgen.
Het patent beschrijft trouwens alleen dierstudies, geen onderzoek op mensen. Op basis van die dierstudies berekende Knoll dat de effectieve humane doses van N,alpha-di-ethylphenylethylamine tussen de 10 en 150 mg lagen. De dosis die Knoll zelf het meest geschikt achtte was 30 mg. En verhip, toen de onderzoekers in een paar potten Craze de concentratie N,alpha-di-ethylphenylethylamine bepaalden, bleek dat die schommelde tussen de 21 en 35 mg per aanbevolen dosis. Vast niet toevallig.
Toen de onderzoekers gingen zoeken naar meer informatie over N,alpha-di-ethylphenylethylamine, stuitten ze op een publicatie uit 2011. [Forensic Toxicol. 2013, 31, 54.] Daarin beschreven Zuid-Koreaanse collegaonderzoekers hoe ze N,alpha-di-ethylphenylethylamine hadden aangetroffen in een grote partij grondstoffen, die de politie in beslag had genomen. De partij was waarschijnlijk bedoeld voor producenten van recreatieve drugs.
Ook de Koreanen kochten vervolgens een paar potten Craze, en analyseerden die. En ja, ook zij vonden N,alpha-di-ethylphenylethylamine. [Forensic Toxicol. 2013, DOI: 10.1007/ s11419-013-0205-6.]
Driven Sports, de maker van Craze, heeft laten weten dat de stof waar zoveel ophef over is van nature aanwezig is in de Dendrobium-orchidee, waarvan extracten in Craze aanwezig zijn. Onwaarschijnlijk, aldus de onderzoekers.
|