13.02.2004

Aminozuren zijn onbetrouwbare groeihormoonboosters, zegt review

Consumenten zouden kritisch moeten staan tegenover aminozuursupplementen die de aanmaak van groeihormoon moeten stimuleren. Waarschijnlijk werken ze niet, concluderen twee onderzoekers van Mississippi State University en Rexall Sundown in een overzichtsartikel.

Aminozuren zijn onbetrouwbare groeihormoonboosters, zegt review
Het idee dat aminozuren de aanmaak van groeihormoon stimuleren komt uit de medische wetenschap, waar artsen sinds jaar en dag met een infuus toegediend arginine gebruiken om te testen of de hypofyse goed werkt. Een intraveneuze toediening van dertig gram arginine verhoogt bij gezonde mensen de groeihormoonspiegel.

In de jaren tachtig lanceerde de supplementenindustrie producten met lysine, arginine en het verwante ornithine, die bij oraal gebruik atleten aan hoger groeihormoonspiegels moesten helpen. De spierballentijdschriften wijdden daar paginagrote jubelartikelen aan, die nog ergens op waren gebaseerd ook - want studies hadden de werking van die supplementen aangetoond.

Jammer genoeg deugden die onderzoeken niet, zeggen Josep Chromiak en Jose Antonio in hun artikel. Er zaten statistische foutjes in. Als je je beperkt tot de studies die wel deugen, dan kom je al snel tot de conclusie dat groeihormoonboosters de ene keer wel, en de andere keer niet werken. De figuur hieronder vat de uitkomsten van negen goede studies samen.


Aminozuren zijn onbetrouwbare groeihormoonboosters, zegt review


Of aminozuren de concentratie groeihormoon in het bloed verhogen hangt af van leeftijd, geslacht en voeding van de proefpersonen, aldus de onderzoekers.

- Vrouwen reageren beter op aminozuren dan mannen.

- Hoe jonger je bent, des te sterker stijgt je groeihormoonaanmaak door aminozuren. Een infuus met arginine verhoogt bij honderd procent van de 16-19-jarigen de afgifte van groeihormoon. In de leeftijdscategorie van 20-29 jaar reageert nog 44 procent. Tussen de 30 en 71 is het aandeel van de responders afgenomen tot 18 procent.

- Sporters die veel eiwit gebruiken reageren niet op aminozuren. Dat kwam naar voren in studies met krachtsporters die dagelijks 1.58 gram eiwit per kilo aten of 2.2 gram per eiwit. De effecten van aminozuren komen verder beter tot hun recht als de suikerspiegel laag is.

- Hoe intensiever je sport, des te geringer is de impact van aminozuren. Dat komt omdat duursport en krachtsport de groeihormoonspiegels op een veel hoger niveau brengen dan met arginine-infusen mogelijk is. Ga je bijvoorbeeld twintig minuten fietsen tussen 75 en 90 procent van je maximale zuurstofopname, dan is daarna je groeihormoonafgifte drie keer hoger dan na een infuus met dertig gram arginine. De onderstaande figuur vat samen wat studies hebben geleerd over het effect van aminozuursuppletie bij sporters.


Aminozuren zijn onbetrouwbare groeihormoonboosters, zegt review


Zoals je ziet voegen aminozuren in de meeste gevallen niks toe. Soms verminderen ze de aanmaak van groeihormoon juist. De conclusie die de onderzoekers trekken is dan ook dat sporters die hun groeihormoonspiegel willen verhogen weinig aan aminozuren hebben, en beter naar iets anders kunnen uitkijken.

Bron:
Nutrition. 2002 Jul-Aug;18(7-8):657-61.