02.09.2003

Russische onderzoekers: werking ecdysteroïden vergelijkbaar met die van Dianabol

Geloven of niet-geloven? Wij komen er niet uit. Maar we wilden je dit oudere Russische onderzoek naar de anabole werking van ecdysteroïden niet onthouden.

Ecdysterone

Ecdysterone

De Russische onderzoekers verzamelden in verschillende gebieden plantaardig materiaal waar ze hun ecdysteroïden uit haalden.

Uit de buurt van Alimtau Mountain in de regio van Chimkent, Kazachstan, haalden ze Silene praemixta M. pop. Langs de oevers van de Angren, in Er-Tash Canyon, in de buurt van Tashkent, Kazachstan, plukten ze Silene brahuca Boiss. Uit de vallei van de rivier Uvabsai in de regio Hizak, Uzbekistan, haalden ze de Silene scabrifolia Koin. In de ravijnen bij Derbent, in de regio van Surkhan, Uzbekistan, plukten ze Ajuga turkestanica Brig, en uit de buurt van de Darvaz, vlakbij het stadje Saed, in Tadzjikistan, plukten ze Rhaponticum integrifolium C. Winkl.

Met eenvoudige processen haalden de onderzoekers een kleine twee dozijn ecdysteroïden uit de planten. Vervolgens gaven ze de extracten aan ratten in een dosering van vijf milligram per kilo lichaamsgewicht per dag - oraal, gedurende een periode van tien dagen. De dieren waren nog niet volgroeid. Dat was deelstudie 1.

In een andere proef injecteerden de onderzoekers de ecdysteroïden in de buikholte van ratten in een dosering van vijf milligram per kilo lichaamsgewicht. Een aantal dieren kreeg een injectie van tien milligram van het Russische methandrostenolone-preparaat Nerobol.

Na vier uur kregen de dieren bovendien radioactieve aminozuren. En na nog eens tien minuten hakten de Russen de kop van de dieren af, haalden de levers uit de lichamen en maten hoeveel radioactieve stoffen daarin zaten. Dat is, aldus de onderzoekers, een maat voor het anabole effect van ecdysteroïden op de eiwitstofwisseling. Dat was deelstudie 2.

De voor sporters interessante deelstudie 1 komt in het artikel nauwelijks aan bod. Hoeveel wonnen de ratten aan gewicht? Hoeveel daarvan was dat vet? Vocht? Spiermassa? Daarover lezen we niets, behalve wat losse opmerkingen over de totale extra gewichtstoename - van sommige ecdysteroïden. In de onderstaande tabel hebben we de informatie samengesprokkeld.


Ecdysteroid

Groei

Opmerkingen

ecdysteron

+82,3 procent

"Werking door 2,3-diol-systeem"

2-deoxy-ecdysteron

+35,3 procent

"Geen hydroxylgroepen op C2 maakt minder anabool"

alfa-ecdyson

+27,4 procent

"Geen hydroxylgroep op C20 maakt minder anabool"

polypodin B

+52,6 procent

"Oxyfunctie op C5 maakt minder anabool"

integristerone A

+38,5 procent

"Oxyfunctie op C5 maakt minder anabool"

turkesterone A

(niet vermeld)

"Aanwezigheid van 11-oxygroep maakt anabole werking vergelijkbaar met die van Nerobol"


Als we ons beperken tot de schaarse de informatie van hierboven, dan zijn ecdysteron en wellicht ook turkesteron A - "anabole werking vergelijkbaar met die van Nerobol"- de beste groeibevorderaars. Over de opname van de radioactieve aminozuren door de lever van de ratten zijn de Russen wat loslippiger.


Russische onderzoekers: werking ecdysteroïden vergelijkbaar met die van dianabol
Russische onderzoekers: werking ecdysteroïden vergelijkbaar met die van dianabol


Is de opname van aminozuren door de lever inderdaad een maat voor de anabole werking van stoffen? Zo ja, dan zijn silenoside A, cyasterone, turkesterone en turkesterone-tetra-acetaat misschien nog interessanter dan ecdysteron.

Detail: de eerste auteur van deze studie werkt al jaren aan ecdysteroïden. De oudste studie die PubMed kan vinden dateert uit 1976.

Bron:
V.N.Syrov, Z.Saatov, Sh.Sh.Sagdullaev, A.U.Mamathkhanov. Study of the structure-anabpolic activity relationship for phytoecdysteroids extracted from some plants of Central Asia. Pharmaceutical Chemistry Journal, vol 35, no 12, 2001.