12.07.2014 | ||||||
Anabole werking ecdysterone sterk genoeg voor dopingclassificatie Ecdysterone, een steroidachtige stof in spinazie, quinoa en bodybuildingsupplementen, heeft een sterkere anabole werking dan wetenschappers dachten. Duitse biochemici hebben opgehelderd hoe ecdysterone spiervezels groter en sterker maakt - en denken dat het natuurlijke anabool ouderen kan helpen om hun spieren sterk te houden. En dat ecdysterone misschien op de dopinglijst moet. Alpha- en bèta-receptoren Dat laatste weten we tamelijk zeker sinds moleculaire wetenschappers van de German Sport University in Keulen een dierstudie publiceerden in FASEB Journal, waarin ze gecastreerde ratten behandelden met een verbinding [Beta] die zich specifiek vastmaakt aan estradiols bèta-receptor. [FASEB J. 2012 May;26(5):1909-20.] Je ziet hieronder het effect van injecties van die stof op de kringspier. TP = testosteronpropionaat; Flu = flutamide [een stof die de werking van testosteron blokkeert]; Intact = onbehandelde niet-gecastreerde ratten; Orchi = onbehandelde gecastreerde ratten.
En kijkt u eens: verbindingen die de bèta-receptor voor estradiol prikkelen hebben op zichzelf een anabole werking, en versterken in de spiercel de anabole werking van testosteron. Ze zorgen er in ieder geval voor dat spiercellen meer IGF-1 aanmaken als die ook anabole prikkels krijgen van testosteron. Natuurlijke estradiol-receptor-bèta-agonisten Als je nou ook nog weet dat veel plantaardige stoffen die de bèta-receptor voor estradiol prikkelen estradiols alpha-receptor gedeeltelijk uitschakelen, dan snap je niet waarom zoveel bloggers schrijven dat soja-eiwitten gevaarlijk zijn voor mannen, en impotentie of borstvorming zouden veroorzaken. Maar goed. Ecdysterone Ecdysterone zit, samen met andere ecdysteroïden, in forse hoeveelheden in quinoa en spinazie. Vooral spinazie is een goede bron van ecdysteroïden: een portie spinazie een warme maaltijd levert soms meer dan 100 milligram ecdysteroïden. De onderzoekers gaven hun proefdieren gedurende 3 weken dagelijks 5 milligram ecdysterone. Als je die dosis omrekent naar mensen komt je op 50-100 milligram ecdysterone per dag. Je ziet hieronder dat die dosis een bescheiden, maar aantoonbaar anabool effect had op de spieren in poten van de ratten.
Toen de onderzoekers spiercellen in reageerbuizen niet alleen bloostelden aan ecdysterone, maar ook aan het antioestrogeen ZK 283361 [Anti Beta], verdween het anabole effect van ecdysterone als sneeuw voor de zon. ZK 283361 blokkeert de werking van estradiols bèta-receptor.
Conclusie "Our data clearly confirm that ecdysterone is a compound with strong anabolic activity in vivo and in vitro, and that estradiol receptor-beta seems to be involved at least in vitro", schrijven de onderzoekers. "This opens therapeutic perspectives for the treatment of muscle injuries, sarcopenia, and cachectic disease, but also needs to be considered with respect to classification of ecdysterone as a substance that could be misused for doping purposes." Bron: Meer: |