17.01.2004

Anabolen: een bloedprop zo groot als een baksteen in je lever

Twintig bij negentien bij acht centimeter. Dat waren de afmetingen van een bloedprop die Duitse artsen hebben gevonden in de lever van een bodybuilder. De oorzaak: een bescheiden anabolenkuur.

Leverstoornis
Dat bodybuilders door orale anabolen soms goedaardige gezwellen in hun lever kunnen krijgen, of holte vol met bloed, dat was al bekend. Dat delen van de lever door diezelfde anabolen in extreme gevallen kunnen afsterven, dat ook.

Maar toen een 24-jarige bodybuilder zich meldde bij het ziekenhuis van Luebeck, ontdekten de artsen een bijwerking die nog niet in de handboeken stond: levensgrote bloedproppen en een inwendige bloeding. Dat betekende voor hen een publicatie in de prestigieuze New England Journal of Medicine.


Anabolen: een bloedprop zo groot als een baksteen in je lever


Kuurschema
De bodybuilder was naar het ziekenhuis gegaan omdat hij buikpijn had en al een tijd niet meer kon urineren. In het ziekenhuis bleek hij ook een versnelde hartslag en een hoge bloeddruk te hebben. De bodybuilder gebruikte al 23 weken anabolen, vertelde hij: 50 milligram Proviron en 50 milligram Clomid per dag, samen met 400 milligram nandrolon en 1250 IE hCG per week.

Bloedonderzoek bracht aan het licht dat er iets mis was met de lever van de man. De spiegel van het enzym aspartaat-aminotransferase (AST) was 295 eenheden per liter, terwijl waarden boven de 35 eenheden al een teken kunnen zijn dat er iets met de lever aan de hand is. Ook de waarde voor het enzym alanine-aminotransferase (ALT) was hoog: 927 eenheden per liter. Normaal zijn waarden onder de 35 eenheden per liter. De concentratie bilirubin, alkaline fosfatase en gamma-glutamyltrnasferase waren normaal.

Scan
Toen de artsen met elektronische apparatuur in de buikholte van de bodybuilder keken, zagen ze in de lever een forse bloedprop, terwijl er in de buikholte van de man anderhalve liter vocht rondklotste.


Anabolen: een bloedprop zo groot als een baksteen in je lever


Hierboven zie je een dwarsdoorsnede van de buik van de bodybuilder. De K's zijn zijn nieren, de L is zijn lever. De H, de donkere vlek in de lever, is de bloedprop.

Dankzij snel chirurgisch optreden konden de artsen de man redden.

De artsen doen nogal paniekerig over het kuurschema van de bodybuilder. "The maximal dose for nandrolone should not exceed 50 mg per month, so the patient had taken more than 30 times the upper therapeutic dosage over a period of 23 months", schrijven ze.

Hmm...
Natuurlijk zijn wij maar domme journalisten en geen knappe artsen. Maar wij achten het onwaarschijnlijk dat een gezonde man door 400 mg nandrolon per week een knoepert van een bloedprop in zijn lever krijgt. We vragen ons daarom af of de bodybuilder tegenover zijn artsen helemaal eerlijk is geweest over zijn middelengebruik.

Bron:
N Engl J Med. 1999 Apr 8;340(14):1123-4.