Opgeladen: 26-2-2016
Opgeborgen in: Anabolen & studies, Anabolen & risico's, Psychologie
Translation: Anabolic steroids make you more scared (4-5-2016)

Anabolen maken je banger

Anabole steroïden laten delen van de hersenen groeien die een sleutelrol spelen bij het voelen van angst. Dat ontdekten psychiaters van de universiteit van Harvard. Het effect betekent misschien dat anabolengebruik niet alleen banger en angstiger maakt, maar ook tobberig en - op de langere termijn - depressief.

Studie
In 2015 publiceerden de onderzoekers een studie in Drug and Alcohol Dependence, waarin ze de hersenen van zeven farmacologische bodybuilders vergeleken met de hersenen van tien natural bodybuilders.

De bodybuilders waren al wat ouder. Ze trainden gemiddeld al twintig jaar met gewichten.

Als de farmacologische proefpersonen kuurden, dan namen ze door de bank genomen vijftienhonderd milligram anabolen per week.

Resultaten
Volgens de scans die onderzoekers maakten waren de amygdala van de anabolengebruikers groter dan die van hun natureltegenhangers.


Anabolen maken je banger


Het effect van anabolica op de amygdala is fors, vertelt onderzoeker Marc Kaufman in een persbericht. [mcleanhospital.org 15 Jun '15]

"The amygdala in the steroid users weren't just a little bit larger than the control group, they were more than 20 percent larger. That is a really marked difference, and it is particularly interesting because previous studies have shown that amygdala enlargement has been associated with aggression among other types of substance abuse populations."

Amygdala
Anabolen maken je banger
De amygdala stellen ons in staat om angst te ervaren. Overactieve amygdala maken dat je de wereld niet alleen als angstaanjagender beleeft, maar bewerkstelligen ook tob- en piekergedrag. Anxiety, noemen psychologen dat. Op de langere termijn hebben bange en tobberige mensen een verhoogde kans op depressie.

Conclusie
Je zou dus verwachten dat anabolengebruik bodybuilders angstiger, piekeriger en depressiever maakt. Of dat ook zo is durven de onderzoekers niet te zeggen. Ze noemen hun onderzoeksuitkomsten "alarming", maar ook "preliminary". Ze pleiten - je voelt hem al aankomen - voor meer onderzoek. "Larger studies clearly are needed to better characterize these and other potential adverse brain effects of long-term AAS use", schrijven ze.

Bron:
Drug Alcohol Depend. 2015 Jul 1;152:47-56.

Meer:
Van anabolengebruiker tot druggebruiker (11-12-2008)
Anabolengebruik maakt twee keer zo gewelddadig (23-10-2008)
Training houdt bodybuilders geestelijk gezond (6-1-2004)


Waarom de testosteron-hype de samenleving kan ontwrichten
Aan het gebruik van testosteron hangt een prijskaartje dat artsen over het hoofd zien.

Acht anabolengebruikers plegen zelfmoord
Huiveringwekkende case studies.

Verslaafd aan anabolen: 165 gevallen bekend
Overzichtsstudie uit 2002. Nog steeds goed.