26.01.2013

Anabolengebruik maskeert TBC in bodybuilder

Anabolengebruik maskeert TBC in bodybuilder
Zonder dat hij het wist liep een 40-jarige fitnessfanaat jarenlang rond met een potentieel dodelijke TBC-besmetting. De reden dat die besmetting niet aan het licht kwam was zijn continugebruik van het anabole steroid nandrolone-decanoate. Pas toen de man met extreme buikpijn medische hulp zocht konden artsen ingrijpen.

De fitnessfanaat waarover artsen in Srinagar Garhwal, India een artikel schreven in de Journal of Pharmacology & Pharmacotherapeutics was achteraf waarschijnlijk al drie maanden ziek. Hij stopte met trainen. Hij had geen eetlust meer, was moe en futloos.

Dat kunnen vroege symptomen zijn van besmetting met de TBC-bacterie Mycobacterium tuberculosis. Die besmetting kwam niet aan het licht, want de man ging niet naar een arts. In plaats daarvan volgde hij het advies op van een sportschoolvriend. En je voelt hem al aankomen... "Neem anabolen", adviseerde de kameraad.

En dat deed de man. Hij begon met een injectie van 100 mg nandrolone-decanoate per week. En verhip: na drie maanden voelde hij zich beter. Hij hervatte zijn workouts, en stopte een maand later met de injecties. Het was meteen foute boel. De symptomen keerden terug, en de man voelde zich daarbij ook nog eens depressief, en zag met lede ogen toe hoe zijn spieren verdwenen als sneeuw voor de zon.

Dus begon de man weer met kuren. Eerst met 3 injecties per maand, later met 6 tot 7 injecties per maand. Hij kreeg de smaak te pakken, nadat hij het positieve effect van de anabolen op zijn fysiek was gaan waarderen. Na een jaar kuren merkte de man dat hij 's avonds lichte koorts had. Hij ging naar een arts, en die dacht aan TBC. Een huidtest bracht echter niets aan het licht. De man verzweeg dat hij anabolen gebruikte.

Dit was de tweede keer dat de anabolen verhinderden dat artsen de aanwezigheid van de TBC-bacterie opmerkten. De arts gebruikte de tuberculin skin test. Daarbij breng je in de huid het tuberculin-eiwit uit de TBC-bacterie. Als de immuuncellen in je lichaam in contact zijn geweest met de TBC-bacterie, dan zie je dat binnen een paar weken aan je huid. Die immuunreactie wordt gestuurd door ontstekingseiwitten als interferon-gamma. Een anabool steroid als nandrolone-decanoate remt het immuunsysteem echter, waardoor de tuberculin skin test niet werkt. Nandrolone-decanoate remt de aanmaak van interferon-gamma.

Anabolengebruik maskeert TBC in bodybuilder
De arts schreef koortsverlagende middelen voor, samen met multivitamines.

Vijf maanden later was de situatie verergerd. De man kreeg extreme buikpijn en moest overgeven, en ging naar de eerste hulpafdeling van een ziekenhuis. Daar voelde een arts in zijn onderbuik iets zitten wat daar niet hoorde. De blindedarm van de man was ontstokken, net als een lymfeklier in zijn buik. Samen drukten die zijn darmen dicht.

Chirurgen opereerden hem, en lieten de verwijderde weefsels onderzoeken door een laboratorium. Daar ontdekten onderzoekers de oorzaak van de klachten: besmetting met de TBC-bacterie.

De man kreeg een half jaar antibiotica die de TBC-bacterie doodden - en genas. Hij ging bovendien in therapie om te achterhalen hoe hij psychisch afhankelijk van anabolen had kunnen worden. "He disclosed that since his wife was tall and obese, he found himself more physically and sexually compatible with her while on AAS."

TBC komt in steeds meer landen voor. De bacterie is resistent aan het worden voor antibiotica. In de lichtgekleurde gebieden op de kaart hieronder komt TBC-besmetting geregeld voor. In de donkergekleurde gebieden komt besmetting zelfs veelvuldig voor.


Anabolengebruik maskeert TBC in bodybuilder


Het is niet de eerste keer dat een anabolengebruiker in de problemen komt doordat tests voor TBC-besmetting niet goed werken. De onderzoekers vinden dan ook dat "anabolic androgenic steroids should be added to list of factors causing false negative tuberculosis skin test".

Bron:
J Pharmacol Pharmacother. 2012 Oct;3(4):345-7.

Meer:
Decakuur verbergt TBC (4-2-2009)