20.07.2015

Anabolengebruik verhoogt kans op sterfte met factor 18

Anabolengebruik is behoorlijk ongezond. Die conclusie trekt de Zweedse onderzoeker Ingemar Thiblin uit een studie waarin hij vierhonderd gebruikers 4-11 jaar volgde. Thiblin ontdekte dat anabolengebruik de kans op sterfte maar liefst met een factor 18 verhoogt.

Dopingtests
In steeds meer landen kan de overheid opvallend gespierde mannen en vrouwen verplicht een dopingtest laten ondergaan. We hebben het dan dus niet over sporters die meedoen aan wedstrijden, maar gewoon over mensen met een gedrag of lichaam dat anabolengebruik doet vermoeden. In Scandinavische landen zijn die verplichte tests voor niet-wedstrijdsporters al ingeburgerd.

Studie
Thiblin gebruikte de gegevens van 2013 mannen van 14-55 jaar, die in de periode 2002-2009 zulke tests hadden ondergaan. Daarbij waren 409 mannen - 20 procent - als anabolengebruiker door de mand gevallen.

Vervolgens ging Tiblin na wie van de mannen in 2013 nog in leven waren. Als ze waren overleden, dan zocht hij uit waardoor. Bovendien zocht hij uit of de mannen in die periode in het ziekenhuis werden opgenomen.

Resultaten
Toen Thiblin de mannen die waren betrapt op anabolengebruik vergeleek met mannen waarbij geen anabolen waren gevonden, ontdekte hij dat de anabolengebruikers 1.69 keer vaker overleden. Bovendien werden de anabolengebruikers 1.99 keer vaker opgenomen in het ziekenhuis als het gevolg van een hartaanval of beroerte. Dat zie je in de tabel hieronder.


Anabolengebruik verhoogt kans op sterfte met factor 18Epimiologie is geen harde wetenschap. Epidemiologen beginnen pas te vermoeden dat ze een oorzakelijk verband hebben gevonden als ze op een halvering of verdubbeling van kansen zijn gestuit. Dan geven ze een feestje voor hun collega's op de gang. Heel bescheiden, met kopjes thee en droge kaakjes.

Thiblin daarentegen heeft waarschijnlijk het hele gebouw uitgenodigd en een knalfuif gegeven. Compleet met band en strippers.

De onderzoeker vergeleek ook de sterfte onder de geteste mannen met die van de gehele Zweedse bevolking. Wat daaruit kwam vertelt de tabel hieronder.


Anabolengebruik verhoogt kans op sterfte met factor 18De mannen die waren getest hadden tien keer meer kans op overlijden dan standaard-Zweden. De mannen die waren getest op anabolen hadden achttien keer meer kans op overlijden. Yeehah.

Conclusie
"The results of the present study indicate that anabolic androgenic steroids use is an independent risk factor for cardiac events resulting in hospital admission or death", concludeert Thiblin.

Bron:
Drug Alcohol Depend. 2015 Jul 1;152:87-92.

Meer:
Thiblin: combinatie efedrine en anabolen wordt fitnesskampioene fataal (8-1-2009)
Thiblin: belangrijkste doodsoorzaak Zweedse anabolengebruikers is de kogel (18-6-2007)