20.09.2003

Dierstudie: anabolenkuur maakt ongevoelig voor alcohol

Zweedse onderzoekers hebben ontdekt waarom sommige anabolengebruikers zich te buiten kunnen gaan aan alcohol zonder dat ze naar hun gevoel raar bezig zijn. Een anabolenkuur zorgt ervoor dat je lichaam minder merkt van alcohol.

De onderzoekers gaven ratten injecties met Deca-Durabol, de Zweedse nandrolondecanoaat. Dagelijks kregen de dieren 15 milligram per kilo lichaamsgewicht, twee weken lang. Een controlegroep kreeg injecties met arachideolie, de olie die ook in Deca zit.

Toen de decakuur was afgelopen wachtten de onderzoekers enkele weken, en injecteerden Deca-ratten en olie-ratten toen met 0,5 gram alcohol per kilo lichaamsgewicht. Daarna hielden de onderzoekers een uur lang bij hoeveel de dieren bewogen.


Dierstudie: anabolenkuur maakt ongevoelig voor alcohol


Dierstudie: anabolenkuur maakt ongevoelig voor alcohol
Alcohol maakte dat de ratten minder bewogen - maar die afname was minder in de dieren die hadden gekuurd.

Onderzoekers uit drughulpverlening weten dat naarmate mensen langer drug 1 gebruiken, ze ook minder merken van drug 2. Toxicologen die mannelijke bodybuilders onderzochten hebben ontdekt dat die minder snel dronken worden als ze in een kuur zitten. Cross tolerance, heet dat verschijnsel.

Cross-tolerance kan in theorie alcoholisme onder anabolengebruikers in de hand werken, maken de Zweedse onderzoekers op uit een andere dierproef. [Pharmacol Biochem Behav. 2000 Oct;67(2):271-9.] Daarin gaven ze ratten Deca en zetten ze de dieren daarna in een kooi met twee flessen - uit de ene kwam water, uit de andere verdunde alcohol.

In de onderstaande figuur zie je dat de ratten die Deca hebben gekregen gedurende 3 weken steeds meer alcohol gaan drinken.


Dierstudie: anabolenkuur maakt ongevoelig voor alcohol


Hoe anabolen verslaving aan alcohol in de hand werken weten de Zweden niet precies. Maar ze weten wel in welke richting je het moet zoeken. Toen ze de hersenen van hun proefdieren onderzochten zagen ze dat die waren veranderd door de anabolen. Het grootste verschil vonden de Zweden in het voorste gedeelte van de hersenen. Daar was de concentratie serotonine verlaagd. Maar hoe door die verandering dieren meer alcohol gaan drinken weten de Zweden niet.

Bron:
Behav Brain Res. 2002 Jun 15;133(1):21-9.