09.08.2015

Anabolenleefstijl verkort levensduur, zegt dierstudie

Sporters die het gebruik van anabole steroïden een onderdeel van hun leefstijl hebben gemaakt, verkorten waarschijnlijk hun levensduur. Dat concluderen biologen van de University of Texas in een dierstudie die in de vorige eeuw verscheen in Medicine and Science in Sports and Exercise. Aan welke aandoening anabolengebruikers zullen bezwijken is volgens hun dierstudie moeilijk te voorspellen.

Anabole steroïden
Voordat Franklin Bronson en Curt Matherne in 1997 hun onderzoek publiceerden, hadden onderzoekers de gezondheidseffecten van anabole steroïden alleen bestudeerd in dierstudies die enkele weken duurden. Onderzoek naar de effecten van langdurig gebruik waren er nog niet. Omdat de onderzoekers hadden begrepen dat een grote groep sporters jarenlang continu op sap staat, besloten ze het effect van langdurige perioden van anabolengebruik in muizen te bestuderen.

Studie

Norethandrolone
De onderzoekers gaven mannelijke muizen implantaten, die continu de anabole steroïden testosteron, methyltestosteron, ethandrolone [structuurformule hiernaast] en testosteroncypionaat afgaven aan het bloed. Toen de muizen de implantaten kregen waren ze ongeveer twee maanden oud. Vertaald naar mensen waren ze jong-volwassenen. Ze hadden net hun rijbewijs.

De onderzoekers lieten de muizen 6 maanden hun implantaten houden. Daarna haalden ze de dingen weg, en keken ze gedurende een jaar wat er met de muizen gebeurde. In totaal duurde het experiment 20 maanden. Labmuizen kunnen ongeveer 26 maanden oud worden. De proef stopte toen de muizen, vertaald naar mensen, zestigers waren.

De onderzoekers hadden hun muizen in 3 groepen verdeeld. Een groep kreeg implantaten die geen hormonen afgaven [Control].

Testosterone Cypionate
Een andere groep kreeg implantaten die doses anabool steroid afgaven die in het anabolenmilieu voor 'mild' doorgaan. Als we het hebben over testosteroncypionaat [structuurformule hierboven], dan is het humane equivalent van de toegediende dosis grofweg een paar honderd milligram per week. [Low dose]

De derde groep muizen kreeg hun cocktail van anabolen in een dosering die nog eens een factor 4 hoger lagen dan in de Low Dose-groep. [High Dose]

Resultaten
Toen de proef voorbij was, was 12 procent van de muizen in de controlegroep gestorven. Van de muizen die een beperkte dosis anabolen had gekregen was 33 procent overleden. Van de muizen die hoge doses anabolen hadden gekregen was zelfs 52 procent overleden.


Anabolenleefstijl verkort levensduur, zegt dierstudie


Van alle muizen die, vertaald naar mensen, hun pensioengerechtigde leeftijd niet hadden gehaald, probeerden de onderzoekers de doodsoorzaak te achterhalen. Het beeld dat toen ontstond was, zoals je hieronder ziet, nogal divers. Er was niet één specifieke doodsoorzaak.


Anabolenleefstijl verkort levensduur, zegt dierstudie


De dodelijke levertumoren en gevallen van peliosis hepatitis waren waarschijnlijk het gevolg van de norethandrolone en methyltestosteron, schrijven de onderzoekers. Dat 17-alpha-alkyl-anabolen de lever kunnen beschadigen is welbekend, en de meeste anabolengebruikers houden daarmee rekening in hun kuurschema's. Maar ook als je die effecten wegstreept, blijft langdurig anabolengebruik nog steeds een riskante exercitie.

Conclusie
"Perhaps the most important result of the present study is the demonstration that exposure to steroids produces a broad array of pathological effects that do not appear until long after exposure to steroids ceases", schrijven de biologen in de laatste alinea van hun publicatie.

"There is little comparable data for humans. Widespread use of steroids did not occur until the 1970s and, probably more germane, the practice of 'stacking' or combining several analogues of testosterone at suprapharmacological levels did not become common until the 1980s".

"Thus, the delayed effects of steroid abuse seen here in mice and the consequent dramatic effect on life span may ultimately prove to be a concern for athletes and body builders abusing steroids regardless of specific pathological condition."

Bron:
Med Sci Sports Exerc. 1997 May;29(5):615-9.

Meer:
Anabolengebruik verhoogt kans op sterfte met factor 18 (23-7-2015)
Dood door anabolen is meestal dood door recreatieve drugs (18-3-2014)
Hoe schadelijk zijn anabole steroïden nou eigenlijk? (5-8-2013)