13.04.2012

Anderhalve kilo vetvrije massa erbij na drie weken kuren met LGD-4033

Ondanks de negatieve ervaringen met S4 zijn SARM's als ostarine ingeburgerd in de chemische sport, en dus zal ook de SARM LGD-4033 snel zijn weg vinden naar het anabolenmilieu. Dat vermoeden krijg je tenminste als je leest hoe succesvol de eerste humane experimenten met LGD-4033 zijn verlopen. Volgens onderzoekers onder leiding van Shalender Bhasin kunnen gezonde mannen in 3 luttele weken anderhalve kilo spiermassa met het middel opbouwen. Zonder dat ze trainen met gewichten.

LGD-4033 is ontwikkeld door Ligand Pharmaceuticals. Farmabedrijven hebben op dit moment een half dozijn SARM's in de pijplijn waarvan de eerste humane studies met succes zijn afgerond en die spoedig op de markt zouden kunnen komen. LGD-4033 is daar eentje van.

SARM's zijn verbindingen die qua structuur niet lijken op de klassieke anabole steroidhormonen, zoals testosteron en trenbolone, maar wel kunnen interacteren met de androgeenreceptor. Omdat ze zo 'vreemd' zijn verwachten endocrinologen dat ze minder bijwerkingen hebben dan hun voorgangers, de anabole steroïden. Steroïden sturen op 1000 en 1 manieren processen in het lichaam in de war omdat ze interacteren met meerdere receptoren en enzymen. Door hun ontwerp interacteren SARM's echter alleen maar met de androgeenreceptor, en nergens anders mee. Tenminste, dat is de bedoeling.

Je leest meer over SARM's in Hoofdstuk 20 van Ergogenics' Anabolenboek. [Dat tussen twee haakjes nu ook als echt boek verkrijgbaar is. Hint, hint...]

Binnenkort publiceren endocrinologen van Boston University een studie waaraan 76 gezonde mannen van 21-50 meewerkten. De onderzoekers verdeelden de mannen in 4 groepen, waarvan er eentje 3 weken achtereen elke dag een placebo slikte. Dat was de controlegroep. De 3 andere groepen slikten respectievelijk dagelijks 0.1, 0.3 of 1 mg LGD-4033 per dag.

Bij de mannen die elke dag 1 mg LGD-4033 slikten nam in proefperiode de vetvrije massa met anderhalve kg toe. Dat is veel voor een SARM. Dat komt waarschijnlijk mede doordat LGD-4033 langzaam afbreekt. De half-life van het anabole middel lag ergens tussen de 24 en 36 uur. Effect op de vetmassa had LGD-4033 niet.


Anderhalve kilo vetvrije massa erbij na drie weken kuren met LGD-4033


Anderhalve kilo vetvrije massa erbij na drie weken kuren met LGD-4033


Anderhalve kilo vetvrije massa erbij na drie weken kuren met LGD-4033


De nieuwe SARM was niet zonder bijwerkingen. De dosis van 1 mg leidde tot een statistisch significante daling van de concentratie vrij testosteron in het bloed. Zoals je ziet in de figuur hierboven is na 3 weken kuren met 1 mg LGD-4033 pas na een herstelperiode van 5 weken de testosteronspiegel genormaliseerd. En voordat je het vraagt: nee, de proefpersonen deden niet aan post-cycle therapy.

De concentratie van het PSA, een eiwit dat de kans op prostaatkanker voorspelt, steeg echter niet. Dat is positief. Ook de stroperigheid van het bloed nam niet toe - en ook dat is positief.

De effecten op de lipiden waren gemengd. De dagelijkse dosis van 1 mg LGD-4033 leidde tot een significante daling van de concentratie van het 'goede cholesterol' HDL. Da's negatief. Daar staat tegenover dat de concentratie van de triglyceriden zakte - en da's positief. "Long-term studies are needed to clarify the effects of long-term SARM administration on cardiovascular risk", schrijven de onderzoekers.


Anderhalve kilo vetvrije massa erbij na drie weken kuren met LGD-4033


Niet alleen de cardiovasculaire effecten, maar ook de vermindering van de endogene aanmaak van testosteron, maken dat de onderzoekers niet helemaal gerust zijn op de lange termijneffecten van LGD-4033. "Short-term indications for grievous conditions, such as cancer cachexia or functional limitations following an acute illness or hip fracture, might provide a more attractive risk:benefit profile for initial trials of SARMs than long-term indications such as aging-associated sarcopenia", concluderen ze.

Het onderzoek is betaald door Ligand Pharmaceuticals.

Bron:
J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2012 Mar 28. [Epub ahead of print].

Meer:
Twaalf weken kuren met 3 mg ostarine per dag (29-10-2011)
Lab vindt ondergedoseerde Aicar, GW1516 en MK-2866 op zwarte markt (13-5-2011)
Straf spul, die nieuwe SARM van Radius (21-9-2010)