Angelica sinensis vergroot uithoudingsvermogen en spierkracht
Volgens in vitro- en dierstudies van Taiwanese voedingswetenschappers, verbonden aan Taipei Medical University, is Angelica sinensis - misschien beter bekend als Dong Quai - een interessant supplement voor zowel duur- als krachtsporters. Wij lazen hun publicatie in Molecules met rode wangen en trillende knietjes, maar hebben toch enige reserves.
Angelica sinensis
Angelica sinensis is een plant die groeit in Korea, China en Japan. Al duizenden jaren gebruiken traditionele genezers extracten van de gedroogde wortels als medicijn tegen menstruatieklachten - om die reden heet Angelica sinensis ook wel 'vrouwelijke ginseng' - maar ook tegen artrose, hoofdpijn en vermoeidheid. In de extracten van Angelica sinensis zitten onder meer Z-ligistulide en angelicide.
Het is niet duidelijk in hoeverre Angelica sinensis een pseudo-oestrogene werking heeft. Volgens moleculaire studies bevat de plant geen of bijna geen stoffen die zich kunnen vastmaken aan de estradiolreceptor, [J Agric Food Chem. 2001 May;49(5):2472-9.] maar in dierstudies stimuleert Angelica sinensis wel degelijk weefsels in de uterus. Bovendien verlaagt het extract de concentratie van LH. [Phytother Res. 2006 Aug;20(8):665-9.]
Tenslotte zijn er enkele gevallen bekend waarin mannen die Angelica sinensis slikten borsten ontwikkelden. [Singapore Med J. 2001 Mar;42(3):115-6.] Misschien kunnen mannelijke atleten beter geen hoge doses Angelica sinensis gebruiken.
En nu we het toch over de bijwerkingen van Angelica sinensis hebben: suppletie kan een abortus in de hand werken en maakt bovendien de huid gevoeliger voor zonlicht.
Studie
De onderzoekers gaven mannelijke muizen gedurende zes weken dagelijks 0.41 of 2.05 gram Angelica sinensis-extract per kilogram lichaamsgewicht. Het humane equivalent van die doses is, voor een vrouw van zeventig kilo, ongeveer 3-15 gram extract per dag. Het extract was geproduceerd door Sun Ten Pharmaceutical. [suntenglobal.com] Dat bedrijf betaalde tussen twee haakjes niet mee aan het onderzoek. De studie is gefinancierd door de Taiwanese National Science Council.
De onderzoekers lieten hun proefdieren dagelijks zwemmen. Een controlegroep proefdieren zwom ook, maar kreeg geen supplement met actieve stoffen. Een andere controlegroep zwom niet en kreeg ook geen Angelica sinensis.
Resultaten
Toen de zes weken voorbij waren, bepaalden de onderzoekers hoe lang de muizen konden zwemmen. Ze ontdekten dat de suppletie het uithoudingsvermogen van de proefdieren had verbeterd. Bovendien konden de muizen die Angelica sinensis hadden gekregen meer kracht in hun klauwen ontwikkelen.
De suppletie veranderde de energiehuishouding, ontdekten de Taiwanezen. Ze vonden in de spieren en de lever van de muizen die Angelica sinensis hadden gekregen meer glycogeen dan bij de andere proefdieren.
In het bloed van de muizen die Angelica sinensis hadden gekregen vonden de onderzoekers minder melkzuur, ammonia en creatinekinase. Angelica sinensis maakte de spieren van de muizen niet alleen zuiniger, maar beschermde de spieren kennelijk ook nog eens tegen afbraak.
Mechanisme
Tussen neus en lippen door vertellen de onderzoekers dat ze met een in vitro-studie hebben ontdekt dat Angelica sinensis een spieropbouwende werking heeft. "Angelica sinensis treatment could promote hypertrophy in cultured skeletal myotubes, second to the Astragalus membranaceus extract, via the activation of phosphatidylinositol 3-kinase (PI3K)/Akt (also termed protein kinase B)/mammalian target of rapamycin (mTOR) pathway", schrijven ze.
"Therefore, we hypothesize that Angelica sinensis supplementation with regular aerobic exercise training may have a synergistic effect on improving exercise performance and protecting against exercise-induced fatigue."
Maar...
Het klinkt goed, maar de suppletie met forse doses Angelica sinensis leidde echter niet tot meer spiergroei. Dat vertelt de tabel hieronder. Hum.
We weten niet wat we van deze studie moeten denken. We schorten ons oordeel over Angelica sinensis nog even op.
Bron:
Molecules. 2014 Mar 31;19(4):3926-39.
Meer:
Chinees kruidenpreparaat Danggui Buxue Tang (mengsel van Angelica sinensis en Astragalus membranaceus) verhoogt aanmaak EPO (30-8-2010)
|