10.11.2003

In Ansomone zit geen somatropine

In Ansomone zit geen somatropine
Een ampul Ansomone, die afkomstig is van de Nederlandse zwarte markt, bevat volgens de analyses van een erkend laboratorium met-hGH in plaats van hGH. Dat blijkt uit een verslag dat waarop deze website de hand heeft kunnen leggen. Producent Anhui Anke Biotechnology vertelt op zijn webpagina's echter een ander verhaal. [ankebio.com]

Volgens de Chinese farmaceut - meestal aangeduid als AnkeBio - is zijn Ansomone een door gemodificeerde organismen geproduceerd preparaat dat honderd procent overeenkomt met het groeihormoon dat de hersenen aanmaken: somatropine.

De onderzoekers vonden echter een andere variant: Met-hGH of N-methionyl-hGH. Met-hGH is een molecuul dat uit 192 aminozuren bestaat en niet uit 191 zoals het natuurlijke groeihormoon. Het extra aminozuur is methionine. Met-hGH is de actieve stof in de eerste generatie synthetisch groeihormoon-preparaten zoals Protropin. Wetenschappers noemen de stof ook wel somatrem.

Is de ampul een vervalsing? Of werkt AnkeBio met een verouderde technologie? Het laboratorium ontdekte dat de dosering klopte en dat er in het preparaat weinig eiwitten zaten die er niet in thuishoorden. Geen badkuipfarmacie, dus.

Aanvankelijk dachten medici dat somatren net zo goed werkte als groeihormoon met 191 aminozuren. Dat kwam omdat ze het vergeleken met biologisch gewonnen groeihormoon waar allerlei verontreinigingen in zaten die de werking verminderden.

Toen onderzoekers erin slaagden groeihormoon met 191 aminozuren te maken, konden ze pas echte vergelijkingen maken. Toen bleek dat het extra aminozuur ervoor zorgde dat het lichaam het groeihormoon herkende als een vreemde indringer, en het lichaam antilichamen tegen het hormoon begon aan te maken. [Acta Paediatr Scand Suppl 1986;325:29-32.] Soms leidde dat tot allergische aandoeningen, soms ook neutraliseerden de antilichamen het hormoon zodat het effect van de behandeling uitdoofde. [Acta Paediatr Scand Suppl 1986;325:25-8.]

In 2002 verscheen er nog een artikel over een jonge gebruiker van Met-hGH die stopte met groeien. [J Pediatr Endocrinol Metab 2002 May;15(5):653-7.] De artsen staakten toen de toediening van het groeihormoon, en hervatten na zeven maanden de behandeling - met groeihormoon dat uit 191 aminozuren bestond. De groei hervatte.