Opgeladen: 12-12-2020
Opgeborgen in: Anti-inflammatoire voeding, Ongewone anabole strategieën
Translation: Anti-inflammatory diet keeps you muscular and strong (13-12-2020)

Anti-inflammatoir voedingspatroon houdt gespierd en sterk

Niet alleen een voeding met voldoende eiwitten kan je helpen om gespierd en sterk te blijven als de jaren gaan klimmen. Ook componenten die je waarschijnlijk niet met spieren of kracht associeert, zoals visolie, thee, thijm, selenium en vitamine C, kunnen daaraan bijdragen. Iraanse voedingswetenschappers melden in Nutrition Journal dat een voedingspatroon met een lage dietary inflammatory index de kans op ouderdomsspierzwakte of sarcopenie vermindert.


Anti-inflammatoir voedingspatroon houdt gespierd en sterk


Studie
De onderzoekers, die tussen twee haakjes zijn verbonden aan Tehran University of Medical Sciences, bepaalden de spiermassa, kracht en het dagelijkse functioneren van 150 mannelijke en 150 vrouwelijke 55-plussers.

Tegelijkertijd bepaalden de onderzoekers de dietary inflammatory index van het voedingspatroon van de studiedeelnemers. Snel opneembare koolhydraten, industrieel bewerkte voedingsmiddelen en nog meer voedingsbestanddelen we kennen als 'ongezond' verhogen de dietary inflammatory index.

Voedingsbestandelen met het tegenovergestelde effect zijn onder meer onverzadigde vetzuren, vezels, magnesium, bèta-caroteen, vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11, C, D, E, anthocyanidines, flavanolen, flavonolen, flavanonen, flavonen, isoflavonen, knoflook, gember, peper, uien, thee, eugenol, saffraan, selenium, kurkuma, zink, tijm, oregano en rozemarijn.

Meer over de achtergrond van de dietary inflammatory index lees je hier.

Resultaten
De trend was dat een voedingspatroon met een betrekkelijk lage dietary inflammatory index een positief effect had op de spiermassa, de kracht, snelheid en het alledaagse functioneren. De verbanden waren echter niet significant.

De onderzoekers bepaalden of er sprake was van sarcopenie door al die factoren te combineren. Zo ontdekten ze het verband tussen sarcopenie en dietary inflammatory index dat wel degelijk statistisch significant was.


Anti-inflammatoir voedingspatroon houdt gespierd en sterk


Conclusie
"Greater adherence to a diet with more pro-inflammatory properties was associated with increased odds of sarcopenia in older adults", vatten de onderzoekers hun bevindingen samen.

"These findings support the current dietary recommendations on reducing the consumption of unhealthy foods with pro-inflammatory properties to reduce the risk of several chronic conditions including sarcopenia."

Bron:
Nutr J. 2020 Nov 28;19(1):129.

Meer:
Door een anti-inflammatoire leefstijl reageer je beter op krachttraining (1-3-2018)
Op hoge leeftijd houdt een anti-inflammatoire leefstijl je spieren op peil (26-2-2018)


Dieet met veel ontstekingsremmende factoren helpt hartaanval voorkomen

Dieet met veel visolie, curcumin, magnesium en andere natuurlijke ontstekingsremmers vertraagt veroudering

Anti-inflammatoir dieet laat rokers jaren langer leven

Dieet met veel ontstekingsremmende factoren helpt hartaanval voorkomen
Een voedingspatroon met relatief veel magnesium, kurkuma, omega-3-vetzuren, voedingsvezels, rode pepers, vitamine C en legio andere dingen waarover wij graag schrijven vertraagt misschien het verouderingsproces en vermindert de kans op kanker.

Dieet met veel visolie, curcumin, magnesium en andere natuurlijke ontstekingsremmers vertraagt veroudering
Volgens deze studie vertraagt een voedingspatroon met een geringe dietary inflammatory index het korter worden van de telomeerlengte.

Anti-inflammatoir dieet laat rokers jaren langer leven
Rokers met een anti-inflammatoir dieet leven enkele jaren langer dan rokers met een voedingspatroon dat ontstekingsreacties juist bevordert.