01.12.2012 | ||||
Anticonceptiepil niet van invloed op conditie atletes
In de jaren tachtig ontdekten fysiologen dat anticonceptiepillen de zuurstofopname in sportieve vrouwen verminderen. [Am J Obstet Gynecol. 1987 Mar;156(3):591-8.] Latere studies, bijvoorbeeld door onderzoekers van de University of California at Berkeley, bevestigden die bevindingen. [J Appl Physiol. 2002 Nov;93(5): 1698-702.]
Tegenover de studies waarin pilgebruik nadelig is voor atletes staan echter ook onderzoeken waarin geen sprake is van een verband tussen conditie en anticonceptiemiddelen. [J Strength Cond Res. 2011 Jun;25(6):1571-8.]
De onderzoekers bestudeerden 16 vrouwen die meer dan drie uur per week aan sport deden. De helft van hen slikte al minstens een jaar de pil [OC], de andere helft niet [Control]. De onderzoekers lieten de vrouwen in een laboratorium met een steeds hogere intensiteit fietsen, en bepaalden de maximale zuurstofopname en de opname van zuurstof tijdens de anaerobic threshold.
En verhip - de pilgebruikers hadden een lagere zuurstofopname.
Hoewel zuurstofopname van cruciaal belang is voor duursporters had de vermindering geen effect op het prestatievermogen, ontdekten de onderzoekers toen ze de vrouwen lieten fietsen tot ze letterlijk niet meer konden. De vrouwen in de controlegroep hielden het voor gezien na 7.54 min, de vrouwen in de OC-groep deden dat pas na 9.48 min. Het verschil was niet statistisch significant.
"Despite a reduction in peak oxygen uptake and oxygen uptake at the anaerobic threshold, long-term monophasic contraceptive use does not affect cycling economy or time to exhaustion during heavy-intensity cycling", schrijven de onderzoekers. "We propose that long-term contraceptive use in female endurance athletes will not negatively affect endurance performance. Therefore, female athletes do not need to be concerned about the effect of longterm contraceptive use on endurance performance."
Bron:
|