15.09.2012

Antitumorpaddenstoel Antrodia camphorata heeft ergogene werking

Antrodia camphorata
Extracten van Antrodia camphorata zorgen voor een forse toename van het uithoudingsvermogen en de kracht. Dat blijkt uit een dierstudie die onderzoekers van de National Taiwan Sport University publiceerden in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. De onderzoekers vermoeden dat supplementen met Antrodia camphorata de prestaties van sporters kunnen verbeteren en vermoeidheid bestrijden.

De inheemse bevolking van Taiwan gebruikt Antrodia camphorata vanouds als middel tegen katers en uitputting. Chinese genezers gebruiken de paddenstoel tegen leverziekten, vergiftiging en tumoren. Recente studies bevestigen dat Antrodia camphorata een tumoren bestrijdt, ontstekingen remt en het immuunsysteem activeert. Supplementen met extracten van Antrodia camphorata zijn in Aziatische landen al jarenlang op de markt. Ze zijn prijzig.

De actieve stoffen in Antrodia camphorata zijn vermoedelijk de triterpenoïden die je hieronder ziet.


Antitumorpaddenstoel Antrodia camphorata heeft ergogene werking


De onderzoekers gaven een alcohol-extract van Antrodia camphorata gedurende 7 dagen aan muizen. De dieren kregen 1 keer per dag 50 [AC-50] of 200 mg extract [AC-200] per kg lichaamsgewicht via een slangetje naar in hun maag toegediend. Een controlegroep kreeg geen actieve stoffen [Vehicle].

Toen de week voorbij was, bepaalden de onderzoekers hoe stevig de muizen zich met hun voorpoten konden vastklampen aan een stangetje. Linksonder zie je dat suppletie met Antrodia camphorata de fysieke kracht liet toenemen.

Sterker was echter het effect op het uithoudingsvermogen. Toen de onderzoekers de muizen lieten zwemmen totdat ze letterlijk niet meer konden, zagen ze dat de AC-200-groep twee keer meer uithoudingsvermogen had dan de Vehicle-groep. Dat zie je rechtsonder.


Antitumorpaddenstoel Antrodia camphorata heeft ergogene werking


In een ander experiment lieten de onderzoekers muizen een kwartier zwemmen, en bestudeerden vervolgens hun bloed. Je ziet hieronder dat de dieren die Antrodia camphorata hadden gekregen minder melkzuur, ammonia en creatinekinase in hun bloed hadden - maar meer glucose.


Antitumorpaddenstoel Antrodia camphorata heeft ergogene werking


Tegelijkertijd vonden de Taiwanezen in de spieren en lever van de muizen na afloop van de inspanning meer glycogeen. Cellen slaan de brandstof glucose op als glycogeen.


Antitumorpaddenstoel Antrodia camphorata heeft ergogene werking


"Although the detailed antifatigue mechanisms of Antrodia camphorata remain to be elucidated, this study provides science-based evidence to support traditional claims of antifatigue results with Antrodia camphorata treatment and suggests a use for Antrodia camphorata as an ergogenic and antifatigue agent", besluiten de onderzoekers.

Bron:
Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:364741.

Meer:
Astragalus membranaceus verhoogt aanmaak van EPO (26-8-2012)
Rhodiola rosea trekt weekendsporter sneller over de streep (3-7-2012)
Artemisia iwayomogi werkt op dezelfde manier als GW501516 (19-6-2012)