11.03.2013

Celstudie: meer arachidonzuur, meer spiergroei

Arachidonzuur
William Llewellyn had gelijk. Zo'n tien jaar geleden bedacht Llewellyn de theorie dat het vetzuur arachidonzuur wel eens een sleutelfactor in spiergroei zou kunnen zijn. Llewellyn zette een supplement met arachidonzuur op de markt, en financierde een onderzoek dat weliswaar geen anabole werking ontdekte, maar wel ergogene effecten aantoonde. Toch is die anabole werking er waarschijnlijk wel, aldus onderzoekers van de University of Auckland in Nieuw-Zeeland.

Het lichaam zet het n-6-vetzuur linolzuur om in gamma-linolzuur of GLA, en GLA vervolgens in arachidonzuur. Arachidonzuur is weer een precursor van hormoonachtige signaalstoffen als PGE2 en PGF2a. Hoe dat precies zit, dat zie je hieronder.


Celstudie: meer arachidonzuur, meer spiergroei


Arachidonzuur heeft een kwalijke reputatie. Het vetzuur, of liever gezegd: zijn metabolieten, zouden ontstekingen aanjagen, en daarmee verantwoordelijk zijn voor de negatieve effecten van een dieet met teveel n-6-vetzuren. Llewellyn heeft altijd benadrukt dat het niet zo eenvoudig is. sommige metabolieten van arachidonzuur remmen juist ontstekingen. [vpxsports.com January 4, 2013]

Llewellyns bedrijf Molecular Nutrition sponsorde zeven jaar geleden een onderzoek waarin jonge krachtsporters arachidonzuur kregen toegediend. Hun anaerobe vermogen nam fors toe, maar gespierder werden de proefpersonen niet. In januari 2013 publiceerde de Nieuw-Zeelandse promovendus James Markworth een reageerbuisonderzoek waaruit blijkt dat de Llewellyns theorie wel degelijk hout snijdt.

Markworth stelde C2C12-spiercellen bloot aan verschillende concentraties arachidonzuur. Hoe hoger de concentratie, des te dikker werden de spiervezels die de cellen vormden, en des te meer eiwitten legden ze vast.


Celstudie: meer arachidonzuur, meer spiergroei


Celstudie: meer arachidonzuur, meer spiergroei


Blootstelling aan arachidonzuur remde de toename van het totale aantal spiervezels, vertelt de figuur linksboven. Klik er op voor een grote versie. Donkere balken = spiercellen die zijn blootgesteld aan arachidonzuur.

Rechtsboven zie je dat arachidonzuur zorgde voor een toename van het aantal grotere spiervezels - met meer dan vijf celkernen. Dat betekent dat arachidonzuur spiervezels groter laat worden.

De onderzoekers herhaalden hun experimenten met verbindingen die het COX-2-enzym remmen. COX-2 zet arachidonzuur om in PGE2. Door blokkade daarvan bleef er bijna niets over van het anabole effect van arachidonzuur. Experimenten met een niet-metaboliseerbare versie van arachidonzuur leverden eveneens niets op."The findings of the present study show that an increased availability of free arachidonic acid and subsequent metabolism by the COX-2 pathway have a net stimulatory effect on in vitro skeletal muscle cell growth", concluderen de onderzoekers.

Bron:
Am J Physiol Cell Physiol. 2013 Jan 1;304(1):C56-67.

Meer:
Arachidonzuur voor meer sprintvermogen (29-11-2007)