19.06.2012

Artemisia iwayomogi werkt op dezelfde manier als GW501516

Een beetje duursporter doopt zichzelf niet meer met EPO. EPO is zoooooo 1995. Anno 2012 pakken de heren en dames spul als de PPAR-delta-agonist GW501516. Stimuleert de vetverbranding en het duurvermogen - en is niet detecteerbaar. Interessant? Volgens een dierstudie die is verschenen in PLoS ONE is er een supplement dat precies hetzelfde doet. Wel eens gehoord van Artemisia iwayomogi?

PPAR
Even het geheugen opfrissen. In cellen zit het molecuul PPAR. PPAR doet verschrikkelijk veel, maar anabole olifanten in de wetenschappelijke porseleinkast zoals ondergetekende mogen al die effecten samenvatten met 1 zinnetje: PPAR is een sensor voor vetzuren. Hoe meer prikkels de cel via PPAR krijgt, des te meer vetzuren verbrandt hij.

De variant van PPAR die in spiercellen het meest relevant is, is PPAR-delta.

GW501516 is een experimenteel middel uit de laboratoria van GlaxoSmithKline. Geef je het aan muizen die je laat trainen, dan is GW501516 een effectieve endurance drug. Geen wonder dat je GW501516 op de zwarte markt kunt kopen.

Studie
Onderzoekers van de Koreaanse AmorePacific Corporation [amorepacific.com] ontdekten dat het geconcentreerde [95 procent] alcoholextract van de plant Artemisia iwayomogi [95EEAI] hetzelfde doet als GW501516. Het bevat stoffen die PPAR-delta activeren.

Dat vertelt de figuur hieronder. Hij is gebaseerd op in vitro-onderzoek.


Artemisia iwayomogi werkt op dezelfde manier als GW501516


De Koreanen mestten muizen vet met voer waaraan ze extra vet hadden toegevoegd [HFD].

De dieren werden sneller zwaarder dan muizen die een normal diet kregen. Gaven de onderzoekers HFD-muizen ook nog eens dagelijks 200 mg Artemisia iwayomogi-extract per kg lichaamsgewicht, dan werden ze minder dik dan je zou verwachten [linksonder]. Hun spieren verbrandden bijna 2 keer meer vet dan die van de vetgemeste dieren die geen extract kregen [rechtsonder].


Artemisia iwayomogi werkt op dezelfde manier als GW501516


Resultaten
De toediening van Artemisia iwayomogi verminderde de groei van de vetlagen van de HFD-muizen [linksboven]. Bovendien verhoogde het extract in de spiercellen de activiteit van enzymen die zorgen voor de omzetting van vetzuren in energie [rechtsboven].

Aziatische traditionele genezers gebruiken Artemisia-extracten tegen diabetes. Het is niet verwonderlijk dat de Koreanen ook ontdekten dat Artemisia iwayomogi de opname van glucose door spiercellen verhoogde.

Conclusie
"Our data provide experimental evidence that 95EEAI is a natural PPARd agonist that robustly induces genes involved in fatty acid metabolism and activates fatty acid oxidation in vitro and in vivo, suggesting its potential as interventive and preventive measures for the treatment of metabolic disorders", vatten de Koreanen samen.

Wij willen daar nog aan toevoegen dat Artemisia iwayomogi misschien nog meer toepassingen heeft. Maar dat was je al duidelijk.

Bron:
PLoS One. 2012;7(3):e33815.