Opgeladen: 13-2-2016
Opgeborgen in: Ashwagandha, Seks, Plantaardige extracten
Translation: Ashwagandha improves sex for women (21-4-2016)

Ashwagandha maakt seks voor vrouwen beter

Nee, ashwagandha is voor vrouwen geen aphrodisiac. Vrouwen krijgen niet meer zin in seks als ze ashwagandha gebruiken. Maar desalniettemin kan het Indiase kruid seks voor vrouwen wel beter, aangenamer en bevredigender maken. Dat schrijven Indiase onderzoekers van Trupti Hospital and Santati Fertility Center in BioMed Research International.

Studie
De onderzoekers gaven vijftig heteroseksuele vrouwen van 20-52 jaar gedurende acht weken elke dag een placebo of twee capsules met elk 300 milligram ashwagandha-extract. Alle vrouwen hadden een stabiele relatie, maar waren om diverse redenen niet tevreden over de seks.

Het extract dat de onderzoekers gebruikten was KSM-66 van Ixoreal Biomed. [[ksm66ashwagandhaa.com]] Eerder schreven we over humane studies waarin KSM-66 de testosteronspiegel van mannen verhoogde en het effect van krachttraining versterkte.

Het onderzoek waarover dit stukje gaat is in ieder geval gedeeltelijk betaald door Ixoreal. De auteurs bedanken Ixoreal voor "providing the extract used in the study treatment and for defraying some of the costs".

Resultaten
Voor en na de suppletieperiode moesten de proefpersonen een vragenlijst invullen, die de Female Sexual Function Index [FSFI] heet. De FSFI is een gestandaardiseerde vragenlijst die het seksuele functioneren van vrouwen meet. De laagste (en slechtste) score op dat instrument is 2, de hoogste 36. In beide groepen stegen de scores aanzienlijk, maar in de vrouwen die ashwagandha slikten verbeterde de seks significant meer dan in de placebogroep.

Dat is niet raar. Als het seks gaat, is het placebo-effect opmerkelijk krachtig.


Ashwagandha maakt seks voor vrouwen beter


Zowel het placebo als de capsules met ashwagandha-extract vergrootten de seksuele opwinding tijdens de seks, maar ook in dit geval was de toename van de opwinding significant groter in de ashwagandhagroep. Dat zie je hieronder.


Ashwagandha maakt seks voor vrouwen beter


Ashwagandha maakt seks voor vrouwen beter


Zowel ashwagandha als het placebo vergemakkelijkten het bereiken van een orgasme. Ook dat effect was significant sterker in de ashwagandhagroep dan in de placebogroep, zie je hierboven.

Suppletie met ashwagandha zorgde niet voor een toename van de seksuele interesse - tenminste, niet voor een toename die groter was dan de toename van de interesse in de placebogroep.


Ashwagandha maakt seks voor vrouwen beter


Ashwagandha zorgde niet voor een toename van het aantal keren per week dat de vrouwen seks hadden. Het supplement verhoogde wel het aantal keren dat de vrouwen de seks als 'succesvol' bestempelden.


Ashwagandha maakt seks voor vrouwen beter


Mechanisme
In een interview met NutraIngredients zegt Kartikeya Baldwa, de eigenaar van Ioreal Biomed, dat traditionele genezers ashwagandha al eeuwenlang gebruiken als seksueel stimulerend middel voor zowel mannen als vrouwen. [nutraingredients-usa.com 11-Feb-2016]

"While there are other published studies demonstrating the effectiveness of ashwagandha in improving sexual function in men, this is the first study using a standardized, branded ashwagandha extract and demonstrating significant positive effects on sexual function in women", zegt Baldwa.

"From the scientific literature, we know that the ashwagandha root is a calming agent, and promotes balance in the body to increase or decrease key hormone levels to bring them to appropriate levels. These effects are perhaps responsible for the significant effects we see in this study. Female sexual dysfunction and satisfaction is a complex phenomenon with both psychological and physiological dimensions."

Bron:
Biomed Res Int. 2015;2015:284154.

Meer:
Humane studie: ashwagandha verhoogt testosteronspiegel (28-5-2014)
Veertig procent meer testosteron door ashwagandha (21-6-2009)


Forse dagelijkse dosis Ashwagandha: meer spierkracht, meer vetvrije massa, lager vetpercentage
Dosis: 750-1250 milligram per dag.

Reageerbuisstudie: ashwagandha remt Alzheimer
Ashwagandha remt de vorming van beta-amyloide peptides.

Sneller sprinten met ashwagandha
Effectieve dosis: 500 milligram.