24.12.2012

Aspergillus awamori, de anabole schimmel

Aspergillus awamori
Makers van sportsupplementen die iets volkomen nieuws op de markt willen zetten kunnen hun hart ophalen bij de dierstudie die onderzoekers van Kagoshima University in Japan hebben gepubliceerd in Animal Science Journal. Volgens dat onderzoek groeien kuikens sneller als ze de schimmel Aspergillus awamori door hun voer krijgen. Beschimmeld krachtvoer! Je moet er maar op komen.

Aspergillus awamori is het piepkleine microbiologische werkpaard waarmee Japanse voedingsproducenten traditionele voedingsmiddelen maken als de Shochu-likeur maken. Koji, heet Aspergillus awamori in Japan. Anders dan legio andere schimmels is koji volgens voedingswetenschappers geschikt voor menselijke consumptie.

Reststromen van het productieproces van Shochu zijn interessant voor makers van veevoer, ontdekten onderzoekers in de jaren negentig. Niet alleen omdat die reststromen koolhydraten, vetten en eiwitten bevatten, maar ook omdat Aspergillus awamori stoffen aanmaakt die de groei van dieren versnellen.

Welke stoffen dat precies zijn konden onderzoekers in de jaren negentig niet vaststellen. [Jpn. Poult. Sci., 33: 96-103, 1996] Ze vermoeden dat Aspergillus awamori stoffen uitscheidt die helpen bij de vertering van eiwitten en koolhydraten, maar sluiten niet uit dat het werkingsmechanisme complexer is.

De onderzoekers gaven kuikens 12 dagen voer dat voor 0.05 of 0.02 procent uit Aspergillus awamori bestond. Een controlegroep kreeg voer zonder schimmel. De schimmel verhoogde de groeisnelheid en de verteerbaarheid van de eiwitten, vertelt de tabel hieronder.


Aspergillus awamori, de anabole schimmel

Aspergillus awamori, de anabole schimmel


In de pectorales van de kuikens verminderde Aspergillus awamori de aanmaak van katabole spiereiwitten als ubiquitin, proteasome C2 en mu-calpain.

De lage dosering leek de toename van het spiereiwit myosin te verhogen, maar zoals je in de figuur hieronder ziet was het effect niet statistisch significant.


Aspergillus awamori, de anabole schimmel


"In conclusion, this study shows that feeding Aspergillus awamori improves growth performance mainly due to its effect on skeletal muscle protein breakdown and could be used as an effective probiotic in broilers", besluiten de onderzoekers.

Als Aspergillus awamori ook bij mensen werkt opent dat perspectieven. Dan zou je met een miniscuul beetje koji de spieropbouwende werking van eiwitsupplementen - in de vorm van poeders voor shakes of repen - kunnen verhogen.

Bron:
Anim Sci J. 2012 Aug;83(8):594-8.

Meer:
Meer groeihormoon, IGF-1 en testosteron door Pleurotus eryngii (25-8-2012)