24.05.2004

Atkinsdieet werkt beter dan low fat

Atkinsdieet werkt beter dan low fat
Het Atkins dieet werkt!, kopten de kranten toen mei 2004 de Annals of Internal Medicine verscheen, met daarin een opvallende studie naar het effecten van een dieet met extreem weinig koolhydraten. Vaak overdrijven kranten een beetje als ze over voedingswetenschappelijk onderzoek berichten. Maar dit keer niet.

De onderzoekers deden een experiment met proefpersonen die allemaal te zwaar waren. Ze gingen allemaal 24 weken op dieet. De ene groep kreeg een klassiek caloriebeperkend dieet dat voor minder dan dertig energieprocent uit vet bestond. De andere groep kreeg een Atkinsdieet.

In de Atkinsgroep mochten de proefpersonen zoveel vet- en eiwitrijke dierlijke producten eten als ze wilden, als hun dagelijkse inname van koolhydraten maar onder de twintig gram bleef. Daarnaast kregen ze chroompicolinaat, een multivitamine, lijnzaadolie en visolie.

Het afvallen viel de proefpersonen zwaar. No pun intended. De weinig-vetgroep startte met 60 proefpersonen, maar daarvan maakten er slechts 34 de 24 weken vol. De Atkinsgroep startte ook met 60 personen. Daarvan maakten er 45 het dieet af.

Beide dieettypen werkten, maar de Atkinsgroep verloor meer kilo's, vertelt de grafiek hieronder.


Atkinsdieet werkt beter dan low fat


De Atkinsgroep verloor 9.4 kilo vet, de weinig-vet-groep 4.8 kilo vet. De Atkinsgroep verloor daarbij 3.3 kilo magere massa, de weinig-vetgroep 2.4 kilo. Daar komt dan bij dat veel van het verlies van magere massa bestond uit water. De Atkinsgroep verloor 2.4 kilo water, de weinig-vetgroep 1.8 kilo. Als de getallen van elkaar aftrekt, dan verloor de Atkinsgroep 0.9 kilo magere droge massa. Bij de weinig-vetgroep was dat 0.8 kilo.

Voor hart en bloedvaten was het Atkinsdieet beter dan het weinig-vetdieet, al vragen de onderzoekers zich af in hoeverre dat kwam door de suppletie van de Atkinsgroep. Het is echter niet waarschijnlijk dat alle positieve veranderingen het werk waren van supplementen. Daarvoor waren de doses te laag. De proefpersonen kregen dagelijks 1200 milligram visolie en 1200 milligram lijnzaadolie.

Alleen op het punt van het 'slechte cholesterol' LDL deed de weinig-vetgroep het beter dan de Atkinsgroep.


Atkinsdieet werkt beter dan low fat


Atkinsdieet werkt beter dan low fat


De conclusie van de onderzoekers is dat het Atkinsdieet veilig en effectief is, en bovendien beter werkt dan een afslankdieet met weinig vet.

De Atkins Foundation betaalde de studie.

Bron:
Ann Intern Med. 2004 May 18;140(10):769-77.

Meer:
Zoveel procent vet heb je (ongeveer) (20-2-2002)