26.05.2013

Banaba-flavonoid quercetin-7-glycoside beschermt tegen virusinfectie

Banaba-flavonoid quercetin-7-glycoside beschermt tegen virusinfectie


Banaba-flavonoid quercetin-7-glycoside beschermt tegen virusinfectie
Het flavonoid quercetin-7-glucoside, dat aanwezig is in extracten van de banaba - wetenschappelijke naam: Lagerstroemia speciosa - beschermt waarschijnlijk tegen besmetting met virussen. Dat suggereert een in vitro-studie die Koreaanse onderzoekers publiceerden in de Journal Of Medicinal Food.

Producenten zetten banabasupplementen en banabathee in China, Vietname en de Filipijnen vooral op de markt als producten die tegen diabetes type-2 moeten beschermen, maar lokale genezers gebruiken extracten van de banaba ook wel eens tegen infectieziekten. Die toepassing inspireerde de Koreanen tot hun experimenten met menselijke HeLa-cellen. De onderzoekers brachten die cellen in contact met het human rhinovirus 2, en keken of blootstelling aan quercetin-7-glucoside, een flavonoid uit de banaba, kon voorkomen dat het virus de cellen infecteerde.

De onderzoekers vergeleken de anti-viruswerking van quercetin-7-glucoside met die van het virusremmende medicijn ribavirin. Ribivarin remt de vermenigvuldiging van virussen in cellen.

De Koreanen stelden de cellen op Time = 0 bloot aan het human rhinovirus 2. De figuur hieronder vertelt hoeveel procent van de cellen 2 dagen later niet was besmet toen de onderzoekers de cellen een uur voor de blootstelling Time = - 1, of op Time = 0, Time = 1, Time = 2, Time = 3, Time = 4, Time = 5, Time = 6 of Time = 12 in contact brachten met ribavirin of quercetin-7-glucoside. De onderzoekers gebruikten de virusbeschermende stoffen in een concentratie van 10 microgram per milliliter.


Banaba-flavonoid quercetin-7-glycoside beschermt tegen virusinfectie


In andere experimenten behandelden de onderzoekers de virussen met het banaba-flavonoid. Dat voorkwam niet dat het virus daarna alsnog cellen infecteerde.

De onderzoekers vermoeden dan ook dat quercetin-7-glycoside niet interacteert met het virus, maar in de eerste uren na het contact voorkomt dat het virus zich in de cellen vermenigvuldigt.

"Quercetin-7-Glycoside is an attractive anti-human rhinovirus 2 agent", besluiten de Koreanen hun publicatie. "Further investigations will focus on the development of topical formulations with higher effectiveness of Quercetin-7-Glycoside."

Het onderzoek is niet betaald door industrie, maar door de universiteit van onderzoeksleider en immunoloog Hwa Jung Choi.

Bron:
J Med Food. 2013 Apr;16(4):274-9.

Meer:
Kinderen beschermen ouders tegen virussen (26-4-2013)
Suppletie met proline stimuleert immuunsysteem (16-4-2013)
Zeventig procent minder kans op verkoudheid dankzij combinatie L-cystine en L-theanine (13-3-2013)