27.01.2011

BCAA isoleucine laat lichaam meer vet verbranden

Dat het innemen van eiwitten en koolhydraten vlak voor en tijdens de training spiergroei bevordert, daarvan ben je ondertussen doordrongen. Als je vetmassa wilt verliezen heb je waarschijnlijk moeite met die strategie. In dat geval is suppletie met BCAA's misschien interessant. Volgens onderzoekers van Oita University in Japan verhoogt het BCAA isoleucine [structuurformule hieronder] de verbranding van vet.

BCAA's
De BCAA's leucine, isoleucine en valine spelen een sleutelrol in spierweefsel tijdens inspanning. Stop ze in een lichaam van een atleet tijdens een workout, en de afbraak van spierweefsel vermindert - terwijl de anabole prikkel van de training alleen maar toeneemt. Als de spiercel energie tekortkomt, zet die immers de ingenomen BCAA's om in energie in plaats van de eigen eiwitstructuren. Tegelijkertijd werken anabole of antikatabole mechanismen in de spiercel harder naarmate spiercellen meer leucine opnemen.

Een nieuwe ontdekking is dat BCAA's ook vetverlies in de hand werken. Mensen die via veel BCAA's via hun voeding binnenkrijgen zijn slanker dan je mensen die dat niet doen, aldus epidemiologisch onderzoek. Voor een deel is dat waarschijnlijk het werk van leucine. Leucinesuppletie verhoogt het metabolisme. Maar leucine is niet de enige afslankfactor in BCAA's, ontdekten de Japanners.

Studie

BCAA isoleucine laat lichaam meer vet verbranden


Isoleucine
De Japanners mestten muizen 6 weken lang vet met voer waarin ze extra vet hadden gestopt. De laatste 4 weken van de proef kreeg de helft van de muizen isoleucine door hun drinkwater. De onderzoekers voerden de concentratie geleidelijk op tot 2.5 procent.

Resultaten
De suppletie remde de gewichtstoename en de groei van de vetweefsel. Tegelijkertijd verminderde ook in de spieren en de lever de hoeveelheid vetzuren. Dat wijst erop dat die organen meer vet verbranden. Dat kwam doordat isoleucine in de lever en de spieren de 'vetsensor' PPAR-alpha stimuleert, en datzelfde PPAR-alpha in vetweefsel juist uitschakelt. Meer PPAR betekent zowel meer opname als verbranding van vetzuren door cellen.


BCAA isoleucine laat lichaam meer vet verbranden


BCAA isoleucine laat lichaam meer vet verbranden


Tegelijkertijd activeert isoleucine de metabolismeverhogende eiwitten UCP2 en UCP3.

Slot
Krachtsporters die forse doses BCAA's tijdens hun workouts gebruiken - 10 tot 20 gram per training - merken niet zelden dat ze droger worden. Als je dat aan een biochemicus vertelt, fronst die zijn wenkbrauwen. Da's begrijpelijk. Ook BCAA's bevatten kilocalorieën, en als spiercellen de ingenomen BCAA's voor een deel omzetten in energie, dan zou je toch verwachten dat die minder vet verbranden.

De Japanse dierstudie maakt de verhalen uit de praktijk een stuk aannemelijker.

Bron:
J Nutr. 2010 Mar;140(3):496-500.

Meer:
Leucinesuppletie verhoogt vetverbranding (22-1-2011)
Dieet met veel BCAA's houdt slank (17-1-2011)