25.05.2013

BCAA's verbeteren cholesterolhuishouding, zegt dierstudie

BCAA's verbeteren cholesterolhuishouding, zegt dierstudie
Je weet al dat suppletie met BCAA's spierafbraak tijdens workouts afremt en de vetverbranding stimuleert. Je weet misschien ook dat BCAA-suppletie in dierstudies de levensduur verlengt. Maar je weet wellicht nog niet dat BCAA-suppletie de concentratie van het 'goede cholesterol' HDL waarschijnlijk verhoogt.

De dierstudie waarop we die boute uitspraak baseren verscheen enkele weken geleden in de Journal of the International Society of Sports Nutrition. De studie is gedaan door moleculaire onderzoekers van de University of Pavia in Italië. Dezelfde onderzoekers publiceerden in 2010 een experiment waarin een mengsel van BCAA's en andere aminozuren de levensduur verlengt. In deze studie gebruikten de onderzoekers hetzelfde mengsel. Je ziet de samenstelling hieronder.


BCAA's verbeteren cholesterolhuishouding, zegt dierstudie


De onderzoekers gaven het BCAA-mengsel gedurende 4 weken oraal aan mannelijke volwassen muizen. De dosis was 100 mg per kg lichaamsgewicht per dag. De muizen waren lichamelijk niet actief. Een controlegroep kreeg geen BCAA's.

BCAA's verbeteren cholesterolhuishouding, zegt dierstudie
Toen de vier weken voorbij waren analyseerden de onderzoekers het bloed van de proefdieren. Ze ontdekten dat de suppletie de activiteit van sommige genen had veranderd. De grootste verandering was dat het bloed van de BCAA-muizen meer van het eiwit apolipoprotein A-I [ruimtelijke structuur hiernaast] was gaan bevatten. Apolipoprotein A-I is het belangrijkste eiwitbestanddeel van het 'goede cholesterol' HDL.


BCAA's verbeteren cholesterolhuishouding, zegt dierstudie


Da's natuurlijk gunstig. Cardiologen zijn al jarenlang op zoek naar nieuwe behandelmethoden die de aanmaak van apolipoprotein A-I verhogen, en daarmee ook de concentratie HDL. Veel succes hebben ze tot nu toe niet kunnen boeken.

De onderzoekers weten niet zeker of mensen net zo op BCAA's reageren als hun labmuizen, maar ze vermoeden van wel. "Notwithstanding these limitations, results from our study opens up a new avenue of research, aimed to identify the individual contributions of these molecular markers to the effects of BCAA enriched mixtures supplementations in mammals", concluderen ze.

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2013 Apr 3;10(1):19.

Meer:
Je kunt niet trainen? Blijven gebruiken, die BCAA's... (30-10-2012)
BCAA's remmen groei vetmassa (6-7-2012)
Je haalt meer uit je plyometrics met BCAA's (22-5-2012)