25.04.2015

BCAA-suppletie vermindert vermoeidheid en spierafbraak tijdens duurinspanning

Suppletie met een paar gram BCAA's beschermt spieren tegen afbraak tijdens langdurige inspanning, en vermindert bovendien gevoelens van vermoeidheid. Dat concluderen sportwetenschappers van Chonnam National University in Zuid-Korea in een kleine humane studie. Het onderzoek geeft echter geen antwoord op de vraag of duursporters hun snel opneembare koolhydraten moeten inwisselen voor BCAA's.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met 2 groepen van 13 mannelijke studenten, die allebei met een intensiteit van 70 procent van hun vO2max moesten fietsen totdat ze letterlijk niet meer konden. De studenten hadden toen al 12 uur niet meer gegeten.

Vijftig minuten voordat de studenten gingen fietsen, kreeg de ene groep een halve liter vloeistof waarin de onderzoekers BCAA's hadden opgelost. De Koreanen gebruikten een leucine-isoleucine-valine mengsel in een 2:1:1-verhouding, in een dosering van 80 milligram per kilogram lichaamsgewicht. De andere groep kreeg een vloeistof zonder BCAA's.

Resultaten
De Koreanen monitorden voor, tijdens en na de sessie de concentratie van de enzymen CK en LDH in het bloed van de studenten. Hoe hoger de concentratie van die enzymen is, des te aanzienlijker is de spierafbraak. Zoals je zou verwachten was de concentratie van beide enzymen lager in de groep die BCAA's had gekregen.


BCAA-suppletie vermindert vermoeidheid en spierafbraak tijdens duurinspanning


BCAA-suppletie vermindert vermoeidheid en spierafbraak tijdens duurinspanningIn het bloed van de studenten die BCAA's hadden gekregen zat een beetje meer ammonia dan in het bloed van de placebogroep. Dat is logisch, want ammonia is een afbraakproduct van aminozuren.


BCAA-suppletie vermindert vermoeidheid en spierafbraak tijdens duurinspanning
Hoe meer ammonia er tijdens of na inspanning in het bloed aanwezig is, des te vermoeider zijn sporters.

Ammonia is echter niet de enige determinant van vermoeidheid. Ook melkzuur [Lactate] en serotonine bewerkstelligen vermoeidheid. Suppletie met BCAA's hield de stijging van melkzuur binnen de perken, en verlaagde de concentratie serotonine. Het netto-effect van BCAA-suppletie is volgens de Koreanen dan ook een vermindering van de vermoeidheid.


BCAA-suppletie vermindert vermoeidheid en spierafbraak tijdens duurinspanning


BCAA-suppletie vermindert vermoeidheid en spierafbraak tijdens duurinspanningConclusie
De Koreanen concluderen dat BCAA-suppletie tijdens inspanning spierafbraak remmen en vermoeidheid verminderen, en daardoor prestaties verbeteren. Klinkt overtuigend, maar je vraagt je toch af of hun proefpersonen niet nog beter hadden gereageerd op een goede maaltijd. En of een goedkoop sportdrankje met koolhydraten niet net zo goed had gewerkt als BCAA's.

Bronnen:
J Exerc Nutrition Biochem. 2013 Dec;17(4):169-80.

Meer:
Ultramarathon gaat niet vlotter met aminozuurmix met BCAA's (4-1-2012)
Duursporters verzuren minder snel door sportdrank met BCAA's (20-12-2011)
Mix van BCAA's, glutamine en arginine verhoogt zuurstoftransport (16-11-2010)