06.07.2012

BCAA's remmen groei vetmassa

Als je aankomt in gewicht, dan kan een dieet met extra BCAA's ervoor zorgen dat je minder vetmassa opbouwt. Japanse onderzoekers, die proeven deden met muizen, ontdekten dat de lever en de spieren een sleutelrol spelen in het vetmassa-afbrekende effect van BCAA's.

BCAA's
Sporters gebruiken BCAA's vooral als antikatabool supplement. Ze nemen meestal 5-25 gr in voordat ze gaan trainen, en merken dat ze daardoor sneller herstellen.

BCAA's zijn in Japan oorspronkelijk op de markt gekomen als klinische voeding. Ze ondersteunen leverfuncties, en hebben bovendien een positief effect op de insuline/glucose-huishouding. Nou zijn leverziekten en diabetes ook mogelijke gevolgen van overgewicht. Daarom vroegen de Japanners zich af BCAA's de schadelijke gezondheidseffecten van de vetzuchtexplosie kunnen helpen intomen.

Studie
De onderzoekers gaven hun muizen gedurende 6 weken voer dat voor 45 of 65 procent uit vet bestond. De dieren werden daardoor snel dikker. Na 4 weken deden de Japanners vervolgens BCAA's door het drinkwater van de helft van de dieren. Een ml drinkwater bevatte 20 mg BCAA's.

Resultaten
Op de muizen die voer kregen dat voor 65 procent uit vet bestond had de suppletie met de BCAA's geen effect op de gewichtstoename, maar in de 45-procent-vet-groep wel. De onderzoekers kunnen dat niet verklaren.

De BCAA's konden niet verhinderen dat de dieren dikker werden, maar verminderden wel het tempo waarin de muizen vetmassa opbouwden. Dat zie je hieronder. Bovendien hadden de BCAA-dieren de helft minder wit vetweefsel [WAT] dan de muizen in de controlegroep.


BCAA's remmen groei vetmassa


BCAA's remmen groei vetmassa


BCAA's remmen groei vetmassa


De grootste effecten van de suppletie vonden de onderzoekers niet in vetcellen, maar in spier- en levercellen. De onderzoekers vonden in die cellen van de BCAA-muizen de helft minder vet [triglyceriden], en een fors verhoogde activiteit van moleculen die met de verbranding van vet van doen hebben, zoals de vetsensor PPAR-alpha, het enzym CPT-1 en de Uncoupling Proteins 2 en 3. CPT-1 helpt de cel bij de verbranding van vetzuren, Uncoupling Proteins verhogen de warmteproductie in cellen.

Veel sporters die BCAA's gebruiken vertellen dat ze niet dramatisch veel, maar wel merkbaar vet verliezen. Het Japanse onderzoek laat zien dat die sporters wel eens gelijk zouden kunnen hebben.

Bron:
Endocr J. 2011;58(3):161-70.

Meer:
BCAA isoleucine laat lichaam meer vet verbranden (27-1-2011)
Leucinesuppletie verhoogt vetverbranding (22-1-2011)
Dieet met veel BCAA's houdt slank (17-1-2011)