09.01.2012

Dierstudie: beetje dieet maakt je vetter

Als je slanker wilt worden is hongeren niet de beste optie. Je kunt beter de samenstelling van je dieet veranderen, of gewoon gaan eten wat je nodig hebt en niet meer, of meer gaan bewegen. Maar door minder kcals eten dan je nodig hebt verlies je vetvrije massa en bouw je juist vetmassa mee op. Tenminste, zo ging dat met de proefdieren van onderzoekers van de University of Alabama at Birmingham.

Bodybuilders weten dat je een lichaam moeilijk kunt opbouwen als je langdurig net een beetje onder je calorische behoefte gaat zitten. Je schroeft daardoor je stofwisseling naar beneden, aldus de PhBro's van de krachtsport. Misschien niet extreem, maar je remt daardoor je opbouw van spierweefsel af en het verbranden van lichaamsvet verloopt niet optimaal.

Het is een goede gewoonte op internet om af te geven op 'broscience', maar in dit geval is dat niet terecht. De PhBro's krijgen bijval uit onverdachte hoek: die van voedingswetenschappers van de University of Alabama die meer willen weten over de effecten van milde calorische restrictie.

Forse calorische restrictie - waarbij je 20-30 procent minder kcals eet dan je eigenlijk nodig hebt - verlengt het leven maar heeft veel negatieve effecten. Zoveel dat levensverlengers er weinig aan hebben. Vandaar dat de onderzoekers meer wilden weten over de effecten van een dieet waarbij je slechts 5 procent minder kcals binnenkrijgt dan eigenlijk zou moeten.

De onderzoekers experimenteerden met vrouwelijke C57BL/6J-muizen. In de figuren hieronder staan de curven met de doorzichtige symbolen voor de muizen die 5 procent minder kcals kregen dan ze eigenlijk nodig hadden. De andere curven staan voor dieren die mochten eten zoveel ze wilden.

Zoals je ziet verminderde de milde calorische inname de lean mass en verhoogde het de fat mass. Het calorieverbruik van de dieren in die groep verminderde.


Dierstudie: beetje dieet maakt je vetter


Dierstudie: beetje dieet maakt je vetter


De muizen gingen niet minder bewegen door hun caloriebeperkend dieet. Hun schildklierhormoonspiegel zakte, net als de aanmaak van het UCP1-eiwit in de cellen, maar die daling was niet statistisch significant.

"The increase in fat and decrease in lean mass may be a stress response to uncertain food availability", vermoeden de onderzoekers. Op basis van hun studie uiten ze bovendien het vermoeden dat milde calorische restrictie geen levensverlengende werking heeft.

"Many of the life-extending benefits of severe CR are associated with a reduction in fat stores", schrijven ze. "Whether fat accumulation under mild CR is linked to accelerated aging and related pathologies such as cancer or diabetes remains to be investigated."

Bron:
Obesity (Silver Spring). 2010 Mar;18(3):456-62.

Meer:
Afslanken gaat beter met eiwitten dan met vezels (27-12-2011)
Dieet met veel verzadigd vet verlaagt energieverbruik (18-12-2011)
Dag veel verzadigd vet: weinig gevolgen voor energieverbruik (17-12-2011)