19.12.2011

Beschermt Q10 het hart van krachtsporters?

Krachtsport vergroot het hart van krachtsporters. Op zich is dat niet erg, maar in combinatie met anabole middelen kan die vergroting uitmonden in een soms dodelijke hartafwijking. Suppletie met co-enzym Q10 zou daartegen wel eens kunnen beschermen. Dat kun je afleiden uit studies die Amerikaanse cardiologen publiceerden in de jaren negentig.

Krachttraining & hart
Krachtsport vergroot de linkerventrikel van het hart. De spieren in die ventrikel - in de septal wall en de posterior wall, als je het precies wilt weten - worden zo groot dat de hoeveelheid bloed vermindert die het ventrikel kan rondpompen.

Cardiologen zien dat vooral bij mensen met een te hoge bloeddruk, maar zo af en toe ontwikkelen ook chemische krachtsporters een gevaarlijke vorm van left ventricular hypertrophy. Volgens een Fins onderzoek uit 2003 moeten vooral anabolengebruikers die ook langdurig groeihormoon gebruiken zich zorgen maken. Bij hen zou de hoeveelheid bloed die hart rond kan pompen gevaarlijk veel kunnen afnemen.

Studie
Sinds de jaren tachtig publiceert de Amerikaanse cardioloog Per Langsjoen met enige regelmaat over de toepassing van Q10 in de cardiologie. In de jaren negentig keek Langsjoen expliciet naar mensen - nee, geen krachtsporters - met een vergrote linkerventrikel. We vonden een kleine studie van hem uit 1997, waarin hij 7 patiënten 3-48 maanden elke dag gemiddeld 200 mg Q10 liet slikken.

Q10
Q10 [chemische structuur hiernaast] is een moleculaire punaise die fungeert als een verdeelstation van elektronen. Als de cel er genoeg van in de membranen van de mitochondria prikt, dan verloopt de opwekking van energie vlotter en raken cellen minder snel uitgeput. Left ventricular hypertrophy zou ontstaan doordat hartcellen chronisch uitgeput raken. Herstel van de cellulaire vitaliteit van de hartcellen door suppletie zou daarentegen left ventricular hypertrophy minder ernstig kunnen maken, beredeneerde Langsjoen.

Resultaten
En verhip. Je ziet hieronder hoe de septal wall thickness [SWT] en de posterior wall thickness [PWT] in de proefpersonen afnamen.


Beschermt Q10 het hart van krachtsporters?


Beschermt Q10 het hart van krachtsporters?


EF slope, LVEDD en FS zijn cardiologische variabelen die aangeven hoe goed het hart bloed rondpompt. Er is sprake van een verbetering, maar de mate waarin is net niet statisch significant. Desondanks hadden de patiënten minder pijn in hun borst en waren ze minder vermoeid en benauwd.

Conclusie
"These highly encouraging clinical and echocardiographic findings in hypertrophic cardiomyopathy are in keeping with the working hypothesis that CoQl0 has a beneficial effect on myocardial bioenergetics and ATP production, besluiten de onderzoekers."

In 1999 publiceerden Australische cardiologen een studie waarin suppletie met Q10 geen effect had op de linkerventrikel van patiënten. [J Am Coll Cardiol. 1999 May;33(6):1549-52.] Zij gebruikten echter een lagere dosis dan de Amerikanen.

Bron:
Mol Aspects Med. 1997;18 Suppl:S145-51.