07.01.2007

Besmetting met virus Ad-36 maakt je dik

Het verkoudheidsvirus Ad-36 laat vetcellen sneller groeien. Dat blijkt uit recente publicaties van Nikhil Dhurandhar, de uitvinder van de term infectobesity. De theorie dat je overgewicht net als een griep of verkoudheid kunt oplopen is door Dhurandhars studie een beetje waarschijnlijker geworden.

In 2004 publiceerde Dhurandhar een studie naar jonge vetcellen in Obesity Research. Daarin besmette hij de cellen met Ad-36, en zag hij dat ze zich sneller tot volwassen vetcellen ontwikkelden. [Obesity Research (2004) 12, 770777.] Hieronder zie je een figuur uit dat artikel. Je kijkt naar vetcellen die zijn behandeld met een kleurstof die de vetdruppeltjes in de cellen zichtbaar maakt. De cellen links zijn niet besmet met Ad-36. De cellen rechts wel.


Besmetting met virus Ad-36 maakt je dik


In een artikel dat in 2004 verscheen in de International Journal of Obesity gaat Vangipuram na wat het virus nog meer in vetcellen verandert.


Besmetting met virus Ad-36 maakt je dik


Uit die studie blijkt dat Ad-36 de aanmaak van het hormoon leptine door de vetcellen met meer dan de helft vermindert. Tegelijkertijd - en misschien wel daardoor - neemt de opname van glucose bij dezelfde concentratie insuline door de vetcel toe.

Dat geeft aan dat Ad-36 iets ingrijpends verandert op moleculair niveau. Leptine remt de eetlust. Normale vetcellen geven juist meer leptine af als ze groeien. Dat is een mechanisme waarmee het lichaam zijn voedselinname reguleert. Maar wat er door infectie precies in de vetcel gebeurt weet Vangipuram niet.

Het is nog lang niet bewezen dat Ad-36 de vetzuchtepidemie veroorzaakt. Ook Vangipuram is voorzichtig als hij het belang van 'zijn' Ad-36 moet inschatten. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de eerste alinea van zijn nieuwe artikel. Er zijn negen soorten mogelijke veroorzakers van vetzucht, schrijft hij daarin. Slechts eentje daarvan is viraal van aard.

Bron:
International Journal of Obesity (2007) 31, 8796.

Meer:
Afvallen gaat twee keer zo snel met meer eiwit (28-5-2005)
Zoveel procent vet heb je (ongeveer) (20-2-2002)