19.03.2013

Wat is het beste afslanksupplement? Saffloerolie of CLA?

Wat is het beste afslanksupplement? Saffloerolie of CLA?
Suppletie met CLA verlaagt bij postmenopausale vrouwen met overgewicht de vetmassa, maar heeft geen effect op de spiermassa. Saffloerolie verlaagt bij diezelfde groep alleen de vetmassa op de romp, en laat de spiermassa toenemen. Amerikaanse voedingswetenschappers vergeleken twee mogelijk interessante afslanksupplementen op basis van vetzuren.

Als je niet zo zwaar tilt aan je cholesterolspiegel, dan kun je CLA gebruiken als je wilt afvallen. Dat kan op jaarbasis een paar krappe kilootjes vet schelen. Maar voor de meeste mensen die willen afvallen is CLA-suppletie onhaalbaar. Het vetzuchtremmende trans10-cis12-CLA zit nauwelijks in voedingsmiddelen, en zit alleen in supplementen in werkzame concentraties. En die zijn prijzig.


Wat is het beste afslanksupplement? Saffloerolie of CLA?


Onderzoekers van Ohio State University vroegen zich af er in supermarkten niet een alternatief ligt voor CLA-supplementen: distelolie of saffloerolie. Saffloerolie bestaat voor bijna tachtig procent uit n-6-vetzuren als linolzuur - ook wel: linoleic acid of c9c12-linoleate. Je ziet de structuurformule hierboven.

Niet iedereen is trouwens even enthousiast over verrijking van het dieet met n-6-vetzuren. Kritische voedingswetenschappers vrezen dat het lichaam daardoor teveel ontstekingsbevorderende stoffen aanmaakt, waardoor de kans op chronische ziekten toeneemt.

De onderzoekers deden een experiment met 55 vrouwen van middelbare leeftijd met diabetes type-2. Het experiment duurde 36 weken. De helft van de vrouwen kreeg gedurende de eerste 16 weken elke dag 6400 mg CLA in de vorm van capsules. De vrouwen slikten bij elke maaltijd 2 capsules CLA, en ook nog eens 2 capsules voordat ze gingen slapen. De andere helft van de vrouwen slikte elke dag 8 gr saffloerolie, ook in capsules.

Toen de 16 weken voorbij waren slikten de vrouwen 4 weken niks. Daarna kregen de vrouwen in de oorspronkelijke CLA-groep gedurende 16 weken capsules met saffloerolie, en de vrouwen in de saffloergroep capsules met CLA. Je zie de precieze samenstelling van de supplementen hieronder.


Wat is het beste afslanksupplement? Saffloerolie of CLA?


In de tabellen hieronder zie je dat CLA-suppletie leidde tot een significante afname van het gewicht, de BMI en de vetmassa, en suppletie met saffloerolie niet. De tabellen zijn verkleind; als je er op klikt verschijnt een integrale versie.

CLA-suppletie leidde echter niet tot een significante vermindering van de vetmassa op de romp. Suppletie met saffloerolie deed dat wel. Saffloerolie vergrootte bovendien de spiermassa. Zou dat komen door een verhoogde aanmaak van arachidonzuur?


Wat is het beste afslanksupplement? Saffloerolie of CLA?


Wat is het beste afslanksupplement? Saffloerolie of CLA?


Een mogelijke verklaring voor de spierversterkende werking van saffloerolie is dat suppletie de werking van insuline versterkt. Misschien nemen de spieren van de vrouwen meer voedingstoffen op uit het bloed als ze saffloerolie binnenkrijgen.

Wat is nu het betere afslanksupplement? CLA of saffloerolie? Dat hangt er helemaal van af wat je wilt, concluderen de onderzoekers.

"Our findings suggest that dietary supplementation of oils rich in the n-6 linoleic acid decreases trunk adipose, increases lean tissue mass, and improves glycemic control which may reduce the risk of heart disease as well as other comorbidities from poorly controlled diabetes", schrijven ze. "Our data also suggest that at a dose of 6.4 g/d, CLA has a significant effect on lowering body weight and total adipose mass without altering lean tissue mass in obese postmenopausal women who are not also on a weight-loss diet or exercise plan."

Bron:
Am J Clin Nutr. 2009 Sep;90(3):468-76.

Meer:
CLA net zo ongezond als synthetische transvetzuren (4-3-2010)
Bodybuilders gaan sneller vooruit met 5 gram CLA per dag (23-11-2009)
Stack CLA en L-arginine: meer spieren, minder vet (28-5-2009)