16.03.2015

Bèta-Alanine beschermt tegen posttraumatische stressstoornis

De kans dat levensbedreigende situaties uitmonden in een posttraumatische stressstoornis wordt misschien kleiner door suppletie met het prestatiebevorderende aminozuur bèta-alanine. Dat melden Jay Hoffman en Jeffrey Stout van de University of Central Florida binnenkort in Amino Acids.

Posttraumatische stressstoornis
Veel mensen die in een levensbedreigende situatie verzeild zijn geraakt houden daar misschien wel de rest van hun leven last van. Ze worden geplaagd door flash backs en nachtmerries. Ze zijn snel boos, voortdurend op hun hoede, kunnen zich niet meer goed concentreren of zijn emotioneel afgestopt. Psychologen spreken dan van een posttraumatische stressstoornis.

Beta-Alanine
Sommige mensen hebben zoveel psychologische veerkracht dat ze na levensbedreigende situaties geen posttraumatische stressstoornis ontwikkelen. Die mensen vertonen enkele maanden na de gebeurtenis beduidend minder tekenen van stress. Hoffman en Stout vroegen zich af of suppletie met bèta-alanine [structuurformule hierboven] die psychologische veerkracht kan verhogen.

BDNF
Toediening van bèta-alanine verhoogt in de cellen de concentratie van het peptide carnosine. In de hersenen neemt daardoor de aanmaak van BDNF [ruimtelijke structuur hiernaast] toe, een groeifactor die hersencellen nieuwe verbindingen laat maken.

Studie
De onderzoekers gaven de helft van een groep ratten gedurende een maand elke dag 100 mg bèta-alanine per kilogram lichaamsgewicht. Het humane equivalent van die dosis is, voor iemand van 90 kg, ongeveer 1500 mg per dag [BA]. De andere groep kreeg een placebo [PL].

Vervolgens plaatsten de onderzoekers de helft van de bèta-alanine- en de placebo-ratten gedurende 10 min met uitwerpselen van een kat in een kooi [PSS]. Ratten, die genetisch zijn geprogrammeerd om katten uit de weg te gaan, ervaren dat als doodsangst. De overige groepen ondergingen die stressvolle behandeling niet [UNEX].

Daarna lieten de onderzoekers de ratten rondlopen in een gangenstelsel dat de ratten al kenden, maar dat de onderzoekers hadden uitgebreid met een extra gang.

Resultaten
De ratten die waren blootgesteld aan de uitwerpselen van katten en geen bèta-alanine [PSS+PL] hadden gekregen, gingen minder vaak de nieuwe gang in dan de andere ratten, en brachten ook minder tijd in die nieuwe gang door. Dat is logisch. Stress maakt ratten - net als mensen - bang voor nieuwe dingen en vermindert de impuls om nieuwe dingen te ontdekken.


Beta-Alanine beschermt tegen posttraumatische stressstoornis


Beta-Alanine beschermt tegen posttraumatische stressstoornis



De suppletie met bèta-alanine had de angst voor het nieuwe in de ratten getemperd. De ratten die waren blootgesteld aan kattenpoep en ook bèta-alanine [PSS+BA] hadden gekregen waren nog net zo nieuwsgierig als de ratten die geen doodsangst hadden moeten doorstaan.

In de hippocampus, een vitaal orgaan in de hersenen dat bemiddelt tussen lichaam en geest en tussen emoties en verstand, had de suppletie met bèta-alanine de concentratie carnosine verhoogd. In de PSS-PL-groep was de aanmaak van BDNF in verschillende delen van de hippocampus afgenomen, maar die afname was afwezig in de PSS+BA-groep.


Beta-Alanine beschermt tegen posttraumatische stressstoornis


Beta-Alanine beschermt tegen posttraumatische stressstoornis



Conclusie
"The protective effects associated with elevations in brain carnosine appear to be related to a protection of BDNF expression in the hippocampus", concluderen de onderzoekers. "The precise mechanism of how elevated carnosine concentrations support BDNF expression requires additional research. This appears to be the first study known to demonstrate a potential role of bèta-alanine as a dietary supplement for the treatment or prevention of post-traumatic stress disorder."

Het onderzoek werd gesponsord door Natural Alternatives International, een producent van supplementen met bèta-alanine. [nai-online.com]

Bron:
Amino Acids. 2015 Mar 11. [Epub ahead of print].

Meer:
Bèta-Alanine helpt tegen angst (22-9-2011)