01.01.2012

Bèta-alanine vermindert verzuring - maar ook de maximale zuurstofopname

Elke roos heeft zijn doorn, geen koe zo bont of er zit wel een vlekje aan, en ook de allerbeste supplementen hebben zo nu en dan een vervelende bijwerking. Dat geldt misschien ook voor het aminozuur bèta-alanine. Volgens onderzoekers van Northern Illinois University vermindert suppletie met 6 gr bèta-alanine per dag de maximale hoeveelheid zuurstof die sporters kunnen opnemen.

De onderzoekers werkten in samenwerking met de Amerikaanse supplementenmaker Athletic Edge Nutrition. [aenutrition.com] Athletic Edge Nutrition leverde niet alleen het supplement IntraXCell dat de onderzoekers in hun experimenten gebruikten, maar investeerde ook 300.000 dollar in de studie. "For lactate measurements", schrijven de onderzoekers.

Je hoort vaak dat bedrijven die onderzoek betalen negatieve resultaten uit de publiciteit houden. Athletic Edge Nutrition is kennelijk niet zo'n bedrijf. Het is goed om te weten dat er nog steeds zulke ondernemingen bestaan.

IntraXCell is een combinatiepreparaat. Het bevat niet alleen bèta-alanine, maar ook N-acetyl-L-cysteïne, alpha-liponzuur en vitamine E. Die toevoegingen zouden de positieve effecten van bèta-alanine op de spiercel moeten versterken.

De onderzoekers gebruikten 17 mannelijke recreatieve sporters als proefpersoon. Het waren twintigers en ze liepen minstens 3 keer per week hard. Negen van hen slikten 28 dagen een placebo [PL], acht slikten gedurende die periode dagelijks 6 gr bèta-alanine [BA]. Voor de suppletie begon en daarna bestudeerden de onderzoekers de mannen, toen die renden op een treadmill.

Bèta-alanine verminderde de maximale zuurstofopname [VO2max] met 6 procent. Dat is negatief. Het aminozuur verhoogde echter ook de zuurstofopname tijdens inspanningen op de melkzuurdrempel met 8 procent. Dat zijn inspanningen op het punt waarop de melkzuurconcentratie in het bloed begint toe te nemen. Je kunt die inspanningen maar een beperkte tijd volhouden. Bèta-alanine verschuift die drempel dus naar boven - en dat is positief.


Bèta-alanine vermindert verzuring - maar ook de maximale zuurstofopname


Bèta-alanine vermindert verzuring - maar ook de maximale zuurstofopname


De afname van de VO2max was statistisch significant, maar de onderzoekers noemen hem niet bij de conclusies. Ze noemen hem wel onder het kopje Future Research. Die voorzichtigheid ligt voor de hand. Andere studies hebben nooit gerept van een afname van de zuurstofopname door bèta-alanine.

Als toekomstige studies dat effect ook vinden, dan vermoeden de onderzoekers dat in sporten waarin hoog-intensieve en minder intensieve bewegingen elkaar afwisselen sporters nog steeds baat hebben bij bèta-alanine.

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2010 May 19;7:20.

Meer:
Bèta-alanine verbetert uithoudingsvermogen in zestigplussers (23-12-2011)
Langzame bèta-alanine: geen speldenprikken en nog effectiever ook (21-12-2011)
Nadat je bent gestopt met slikken is bèta-alanine nog wekenlang werkzaam (13-9-2011)