22.09.2015

Betalaïnes uit rode biet verminderen gewrichtspijn

Suppletie met een extract uit de rode biet - die officieel Beta vulgaris heet - vermindert gewrichtspijn. In rode bieten zitten betalaïnes, die het enzym afremmen waarmee immuuncellen gewrichten aanvallen. Dat schrijven onderzoekers van het Amerikaanse FutureCeuticals in Nutrition and Dietary Supplements.

Betalaïne
Betanin
Rode bieten danken hun rode kleur aan een groep stoffen die chemici betalaïnes noemen. De belangrijkste daarvan is betanin. Je ziet de structuurformule hiernaast.

In 2007 publiceerden Italiaanse biochemici een in vitro-studie waarin betanin het enzym myeloperoxidase afremde. [Free Radic Res. 2007 Mar;41(3):335-41.] Myeloperoxidase is een enzym waarmee immuuncellen weefsels aanvallen. Bij veel gewrichtsklachten spelen die aanvallen een belangrijke rol.

Het Amerikaanse bedrijf FutureCeuticals [futureceuticals.com] produceert een keur van extracten voor supplementen en functional foods, en ontwikkelde ook een rode biet-extract dat voor minstens 25 procent uit betanin, isobetanin, neobetanin en andere betalaïnes bestaat. [Food chemistry. 2011;127(1):4253.]

Studie
Onderzoekers van FutureCeuticals testten dat extract uit op 40 proefpersonen van 45-65 jaar, die allemaal klaagden over pijn in hun knie als ze die belastten. De onderzoekers gaven de helft van de proefpersonen gedurende 10 dagen een placebo, en gaven de andere helft elke dag 2 capsules met 50 milligram Beta vulgaris-extract.

Resultaten
De onderzoekers ondervroegen de proefpersonen toen de proef begon en toen de 10 dagen voorbij waren met de WOMAC-vragenlijst. Met die vragenlijst bepalen artsen en onderzoekers hoeveel last mensen hebben van hun gewrichten. De beste score die je op de WOMAC-vragenlijst kunt halen is 0, de slechtste 96.

In de placebogroep verminderden de scores met 11 procent, in de bieten-extractgroep met 26 procent. De afname in de placebogroep was niet statistisch significant, de afname in de experimentele groep wel.


Betalaïnes uit rode biet verminderen gewrichtspijn


De suppletie met het bieten-extract gaf de proefpersonen meer energie, vertelt de figuur hieronder. Dat kwam waarschijnlijk doordat het supplement de pijn verminderde.


Betalaïnes uit rode biet verminderen gewrichtspijn


Conclusie
"Betalain-rich red beet concentrate is a promising new natural product for people with joint discomfort. The dose of 50 mg of betalain-rich red beet concentrate, twice a day, provided significant improvement in knee discomfort and function within 5 to 10 days, with no side effects", schrijven de onderzoekers.

"A larger clinical study is planned, to investigate the effect of long-term treatment with betalain-rich red beet concentrate on knee joint comfort, function, and performance."

Bron:
Nutr Diet Suppl. 2014;6:913.

Meer:
Combinatie van Maca, Cat's Claw, Boswellia serrata en leucine beschermt gewrichten (22-4-2015)
Oleuropein, rutin en curcumin versus artrose (15-11-2014)
Nicotine beschermt tegen artrose (10-11-2014)