04.08.2014

Beter leren dankzij kurkuma

Kurkuma - in het Latijn: Curcuma longa - verbetert bij ratten die kunstmatig verouderen de opslag en het gebruiken van nieuwe informatie. Dat blijkt uit een dierstudie die onderzoekers van Seoul National University in Zuid-Korea publiceerden in de Journal Of Medicinal Food.

Proefopzet
De onderzoekers experimenteerden met ratten, die ze voortijdig lieten verouderen door toediening van forse hoeveelheden galactose die de vrije radicaalactiviteit verhogen. Gebeurt dat in de hersenen, dan vermindert het vermogen om informatie op te slaan en te gebruiken.

Kurkuma
De onderzoekers gaven een deel van hun proefdieren gedurende 10 weken galactose, en een ander deel niet. Van beide groepen kreeg de helft van de proefdieren de laatste 3 weken van de studie dagelijks 300 mg kurkuma-extract per kg lichaamsgewicht. Hoe je het humane equivalent van die dosis berekent staat hier.

Verbeterde informatieverwerking
De laatste week van het experiment moesten de ratten zwemmen in een aquarium, waarin vlak onder het wateroppervlak een plateau was verstopt. Ratten die voortijdig waren verouderd konden dat plateau minder snel vinden dan gezonde proefdieren, maar kurkuma hief dat verouderingseffect grotendeels op.


Beter leren dankzij kurkuma


Beter leren dankzij kurkuma
Bij het opslaan en oproepen van nieuwe informatie in de hersenen speelt de hippocampus een belangrijke rol. In dat orgaan verhoogde kurkuma de activiteit van de transcriptiefactor CREB [pCREB] en de concentratie van de groeifactor BDNF. BDNF laat hersencellen groeien en zich ontwikkelen.

Die effecten waren aanwezig bij zowel de verouderende als de gezonde proefdieren. Het zou dus zomaar kunnen dat kurkuma-extracten niet alleen leerprocessen verbeteren bij oudere mensen, maar ook bij jongere.


Beter leren dankzij kurkuma

Beter leren dankzij kurkuma


Beter leren dankzij kurkuma
De onderzoekers vermoeden dat de effecten vooral het werk zijn van curcumin [structuurformule hiernaast]. Ze gebruikten hoge doses omdat het lichaam curcumin slecht opneemt. Hoe je die opname kunt verbeteren staat hier en hier.

De Koreaanse overheid betaalde het onderzoek.

Bron:
J Med Food. 2014 Jun;17(6):641-9.

Meer:
Curcumin net zo'n effectief antidepressivum als Prozac (22-7-2013)